Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk om Gretaeffekten har med oss alla att göra

Annons

Tänk om du vaknade upp en dag och såg ett barn kliva upp på barrikaderna för att rädda vår planet? Ensam stod hon där med sitt plakat utanför Sveriges riksdag, allvarlig och självklar i sin övertygelse.

Tänk om du hörde röster höjas i sociala medier, röster som hejade på, som grät av rörelse för att ett barn av egen kraft bestämt sig för att nu får det vara nog. ”Eftersom de vuxna, kloka människorna inte gör något utan bara pratar så måste jag göra något”. Så tänkte hon, textade resolut sin skylt och tog saken i egna händer. Tänkte att ”skolan får klara sig en dag i veckan utan mig, jag har viktigare saker att göra”. Typ att se till att väcka alla de som sover, tvekar eller inte har förstått att jorden är i fara. ”Så jag fortsätter att stå där och strejka, fredag efter fredag”, tänkte hon i sin annorlunda hjärna. Och så gjorde hon bara det som ingen annan gjort förut.

I hennes autistiska hjärna fanns bara ett fokus. Ska man rädda miljön får man offra några fredagar. Punkt.

Tänk om du häpet skulle uppleva hur detta barns envishet smittade av sig på fler barn, världen över. En våg av kraft som spred sig från land till land, och som till slut tvingade de vuxna ansvariga att lyssna och göra det som krävdes för att rädda planeten. Plötsligt fanns det hopp för våra träd, hav och djur, allt bara för att en tjej som tänkte utanför boxen gjorde det omöjliga. I hennes autistiska hjärna fanns bara ett fokus. Ska man rädda miljön får man offra några fredagar. Punkt.

Tänk om det finns fler barn därute i vårt land som sitter på superkrafter! Som har hjärnor med ofantliga, oanade tillgångar. Som outforskade universum, som kan väckas upp med rätt stöd och hjälp. Som i rätt miljö och med rätt bemötande kan vara de förmågor som framtiden behöver.

Entreprenörer som går före och utvecklar. Bara därför att de med sina annorlunda hjärnor ser världen på sitt eget sätt.

Talanger, innovatörer och skapare av fenomen vi inte ens kan föreställa oss. Arbetskraft du bara drömmer om. Artister som får oss stumma av hänförelse. Forskare med ett benhårt fokus som kan lösa sjukdomsgåtor. Entreprenörer som går före och utvecklar. Bara därför att de med sina annorlunda hjärnor ser världen på sitt eget sätt. Som spränger den förbaskade mallen om hur vi ska vara och tänka bara därför att de inte ser eller ens märker att den finns. Funktionsunika, fantastiska personer som med rätt hjälp och stöd kan blomma och bidra till denna underbara värld!

Tänk om vi skulle satsa extra mycket pengar, tid och kärlek på dessa barn och ungdomar!

Tjejer och killar som inget hellre vill än att bli sedda och använda i sin egen magiska kraft.

På miljöerna där de ska växa och spira. På förskola, skola och fritidsverksamhet. På idrottshallar och fotbollsplaner. På kultur i alla former. Tänk om vi skulle satsa helhjärtat på allt som gör att de ska må bra och få den utbildning och den omsorg de behöver. Satsa på deras arbetsmiljö. Ge pedagogerna resurser för att göra sitt viktiga jobb på det sätt de vill och brinner för. Satsa på särskilt stöd i mindre undervisningsgrupper, på ökad kunskap i skolan om neuropsykiatriska funktionsvariationer och rusta elevhälsan och psykiatrin för aktuella behov. Tänka så istället för att spara på alla som verkligen behöver vår hjälp för att bli de samhällsmedskapare som de vill bli.

Nyligen var det världsautismdagen. Då tänkte jag på Greta som står där med sin skylt, varje fredag. Och på min egen dotter som lyser på scenen så självklart övertygad om sin förmåga. Jag tänkte på alla andra funktionsunika och fantastiska som finns därute. I varenda stad och varenda liten ort. Tjejer och killar som inget hellre vill än att bli sedda och använda i sin egen magiska kraft. Det är dags att ni får vårt helhjärtade stöd och fokus. Varje dag!

Annika Gelin

författare och attitydambassadör för (H)järnkoll, Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons