Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk på el-säkerheten i sportlovsboendet

Under sportlovet är det många som hyr en stuga eller annat boende för en veckas avkopplande friluftsliv. En viktig sak att tänka på för den som hyr in sig i ett tillfälligt boende är att noga kontrollera elsäkerheten. Annars kan sportlovet sluta med en tragedi.

Elsäkerhetsverket har sammanställt en rad tips som du bör tänka på för att bo elsäkert under sportlovet.

Den som har små barn ska se till att eluttagen är petskyddade. Om de inte är det bör du köpa ett portabelt kontaktskydd för att förhindra att barnen kommer åt vägguttagen.

Det är också viktigt att kontrollera att det finns en fungerande brandvarnare installerad i det tillfälliga boendet.

Många använder värmefilt för att värma upp sängen. Du som gör det ska vara noga med att slå av värmefilten innan du går och lägger sig. Värmefilten ska inte vara påslagen när du sover.

En annan viktig sak att tänka på är att inte hänga upp våta kläder på tork i bastun om den värms upp med el. Flera bränder har startat av att kläder fallit ner på bastuaggregatet. Brandrisken är också stor om du torkar vantar och strumpor och andra kläder över ett eluppvärmt element.