Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk på hur du luktar - nu drar parfymfria veckan igång

Var tredje svensk lider av doftöverkänslighet.
– Jag tror folk har svårt att förstå hur sjuk man faktisk kan bli, säger Ewa Rüdén, från Astma- och allergiföreningen. I veckan som kommer uppmärksammas problemen med för mycket parfym i samhället.

I morgon startar parfymfria veckan. Det är Astma- och allergiförbundet som hela vecka 45 uppmärksammar dofterna i vardagen. I Örebro kommer talespersoner för föreningen att på måndag finnas på apoteket på USÖ för att informera om parfymfria alternativ.

– Vår tanke med det här är att synliggöra att många blir dåliga av parfymerade produkter. Det är ett väldigt dolt funktionshinder och jag tror folk har svårt att förstå hur sjuk man faktisk kan bli, säger Ewa Rüdén, som är styrelseledamot i Astma- och allergiföreningen i Örebro.

Hon är själv en av många som lider av doftöverkänslighet. Enligt Astma- och allergiförbundet har så många som 33 procent av svenska befolkning svårt med för starka dofter.

– Det vanliga är att man får astma eller allergi men man kan också få till exempel migrän av parfymer, säger Ewa Rüdén.

Det är bara andra året som parfymfria veckan arrangeras. Nu är hela Norden med, inklusive Island. Men sedan länge pågår ett arbete för att folk ska få upp ögonen för doftöverkänslighet. Tre gånger har till exempel Hjalmarrevyerna haft helt parfymfria föreställningar, det har gällt både publik och ensemble.

– Det var en sån jättestor uppslutning, det kom folk från hela landet och man fyllde salongerna. Det skulle behövas fler sådana här föreställningar, säger Ewa Rüdén.

Du är själv överkänslig mot parfymer. Har folks inställning till doftöverkänslighet blivit bättre?

– Ja, det tycker jag. Jag fick själv astma 1994 och om man jämför med hur det var då så är det skillnad. När jag då var på lungmottagningen på sjukhuset behövde jag bara gå bort till hisshallen för att bli sjuk igen. Det var så många som använde parfymer på sjukhuset, så är det inte i dag, säger Ewa Rüdén.

– Jag skulle vilja ge en eloge till alla som respekterar det här och en dagens ros.

Tre saker att tänka på:

Astma- och allergiförbundet tipsar om tre saker att tänka på under parfymfria veckan - och gärna efteråt också.

1) Välj parfymfria produkter som schampo, balsam, kroppslotion, tvättmedel, sköljmedel med mera.

2) Spara din parfym till privata tillfällen.

3) Visa extra hänsyn i utsatta miljöer. Vårdinrättningar, skolor, arbetsplatser och kollektivtrafik är platser som kan vara svåra – ofta omöjliga – att välja bort för den som är överkänslig mot parfym.

Fakta: Vad är doftöverkänslighet?

I luftvägarnas slemhinna finns nerver som reagerar på bland annat beröring, temperatur och irriterande ämnen. Vid doftöverkänslighet är nerverna extra känsliga och reagerar på mycket små mängder av ämnen du andas in. Nerverna skickar signaler till hjärnan, vilket leder till att du kan få en hostattack eller andra besvär.

Det är oklart varför vissa drabbas av doftöverkänslighet. Det kan finnas ärftliga faktorer som bidrar till doftöverkänslighet, men det är inte heller kartlagt. Det är inte heller klarlagt om antalet personer som har doftkänslighet ökar. Däremot får de med besvär en svårare vardag eftersom det finns mer dofter och andra irriterande ämnen i luften än tidigare.

Källa: Vårdguiden