Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänka sig, det var inte snöns fel

Det är den snörika vinterns fel. Hur många gånger har du hört det under den gångna månaden? Det är vinterns fel att tågen inte går. Det är vinterns fel att bilar kör av vägen.

Och det är vinterns fel att en rad tak i stora byggnader har rasat ihop.

Desto mer befriande att höra att allt inte är vinterns fel. Att taken ska hålla även för relativt rikliga snöfall. På måndagen träffade miljöminister Andreas Carlgren en rad myndigheter för att prata om de 110 tak som har rasat ihop under vintern. Det finns en rad exempel på tak som har skadats eller kollapsat i Örebro län, till exempel ishallen Bernehov i Frövi, Vivallaskolan och ett ridhus i Latorp.

Men snön är knappast orsaken, enligt Carl Johan Johansson på Sveriges tekniska forskningsinstitut som på måndagen deltog på en presskonferens tillsammans med miljöministern. Enligt en omfattande europeisk studie över tak som inte har hållit, berodde rasen i 75 procent av fallen på felaktiga beräkningar eller felaktigt utförande på byggarbetsplatsen. Bara i en procent av fallen var snön den verkliga orsaken.

Tyngden av snön kan i och för sig ha bidragit till att taken rasat samman. Men enligt SMHI är det bara i Lysekil som snödjupet varit så stort att det överskridit normerna för vad ett tak ska tåla. Just i Lysekil har inte ett enda tak fallit ihop.

Så ska vi peka på en orsak till att taken har rasat, är det snarare brister i byggnaderna. Ett antal farliga byggnader har avslöjats under vintern 2010. Det är alltid stora byggnader av typen lagerlokaler, skolor och idrottshallar. Och det är byggnader med stål- och träkonstruktioner som har kollapsat, inte någon som är gjord av betong.

Vintern har varit snörik. Ovanligt snörik. Men inte så snörik att vi ska acceptera att byggnader rasar ihop.

Detaljerna återstår att utreda. Men i takt med att orsaken till takrasen utreds, kan det bli pinsamt för en rad olika aktörer i bygg- och fastighetsbranschen. När bristerna avslöjas kommer de inte längre att kunna skylla på den besvärliga snön.

Visst kan vädret vara besvärligt. Men ibland finns en tendens att vi låter aktörer gömma sig bakom vädret, i stället för att kräva att de tar sitt ansvar. Och det kanske även gäller fler branscher än bygg- och fastighetsbranschen.