Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tanzania är som ett andra hem för Bodil

Det är mycket som behöver göras, men Bodil Sandin trivs med livet i Mdabulo i Tanzania, där hon startar en tandvårdsklinik.

När NA träffade Bodil Sandin i höstas på hennes arbetsplats Smile i Kumla var det bara några dagar kvar till hon skulle gå i pension. Vi pratade om hennes 44 år som tandläkare och om planerna på att åka tillbaka till Tanzania för att starta tandklinik ihop med en lokal hjälporganisation.

– Jag var missionär och tandläkare i Tanzania 1997–2003 och lärde känna många människor. Bland annat de som skapat Foxes Community and Wildlife trust. De bad mig komma och arbeta med en tandklinik, berättar Bodil när vi sitter i hennes vardagsrum i Örebro.

Hon är hemma igen, för ett tag, efter två månaders vistelse i Mdabulo i Mufindi district. Hemmet pryds av föremål från Tanzania. Helst köper Bodil saker man kan använda, som korgarna kvinnorna flätar av gräs. Hon berättar varmt om livet i Tanzania, om alla människor och den vackra naturen.

Men behovet av sjukvård och tandvård är stort, och hiv och aids är ett stort problem i området. FN uppskattar att fem procent lever med aids i landet.

– Men i den här regionen finns det platser med 36 procent. Och det är väldigt fattigt, berättar Bodil.

Tandvårdskliniken bestod till en början av ett rum med ett skrivbord och en diskbänk, men inget vatten. Mycket utrustning hade Bodil med sig, och med hjälp av goda idéer och har de första patienterna kunnat tas emot. Redskapen görs rent i en tryckkokare och Bodil hoppas hon ska kunna göra enklare proteser. Två tandläkarstolar finns, den ena är en gammal optikerstol.

– Det är bra för den kan man pumpa upp om det inte finns el.

Vad är nästa steg?

– Det är viktigt att jag kommer i gång och undervisar om tandhälsa. Jag har bland annat tagit fram affischer och broschyrer på engelska och swahili som man kan diskutera kring i skolorna.

Planen är att åka tillbaka 21 februari. Om hon hinner. Först måste det certifikat om att hon är godkänd tandläkare komma från Socialstyrelsen, det behövs för att söka arbetstillstånd. Men det tar sex till åtta veckor, förklarar Bodil, märkbart irriterad på att den svenska administrationen tar så lång tid.

Hur känns det att ha gått i pension?

– Hela livet har man ett program varje dag. Sen helt plötsligt är det tomt i almanackan. Det tar tid att vänja sig. Engagemanget i Tanzania känns väldigt meningsfullt, säger Bodil och tillägger med ett leende:

– Mina barn är inte förvånade över att jag åker. Min son trodde att jag skulle flytta dit. Men jag har sex barnbarn. Jag har tänkt att jag ska vara där när det är kallt och tråkigt här, och så kan jag vara i Sverige över vår och sommar. Då tycker jag att det är okej att gå i pension.