Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tappad polispistolskylls på dåligt hölster

Efter sommarens fotbollskravaller på Stortorget i Örebro, där en polis tappade bort sitt tjänstevapen, lovade Örebros länspolismästare att utreda händelsen noggrant. Nu går polismannen fri från misstankar. I stället misstänker man ett fel på hölstret.

Lördagen 7 augusti i fjol: Strax före avspark i det allsvenska mötet mellan fotbollslagen ÖSK och MFF drabbar supportrar samman på Stortorget i centrala Örebro. I tumultet som uppstår tappar en polisman bort sin tjänstepistol. Först flera minuter senare får en annan polis vapnet av en ÖSK-supporter som hittat det liggande på cykelbanan.

Till en början utesluter inte Örebropolisen att det kan handla om slarv från den enskilde polismannens sida när vapnet kom på drift. Men dåvarande länspolismästaren Kalle Wallin menar att utredningen sedan visade något annat.

– Vi har en bra bild av vad som hände. Vi kan notera en brist i polishölstret. Den enskilde polismannen har behandlat vapnet korrekt. Att tjänstevapnet hamnade på gatan är helt förknippat med utrustningsfelet, säger Wallin.

Men enligt uppgifter från en poliskälla med insyn i utredningen, ska den tekniska undersökningen av hölstret varken sagt bu eller bä. Teknikerna gjorde undersökningen en tid efter incidenten och hittade inte något uppenbart fel på polismannens hölster. De hade heller inte tillgång till det aktuella tjänstevapnet vid undersökningen.

– Det skulle kunna vara fel på hölstret men det kan även vara en helt annan anledning till att vapnet hamnade på cykelbanan. Teknikerna kunde inte ge några säkra svar, säger NA:s poliskälla.

Före detta länspolismästaren Kalle Wallin hävdar att problemet ligger i hölstrets konstruktion. Att den aktuella hölstermodellen inte är säker tillsammans med polisens skyddsvästar. Mer vill Wallin inte gå in på detaljer då han menar att det kan leda till att svenska polisers säkerhet sätts på spel om informationen kommer ut i ”fel kretsar”. Örebropolisen har rapporterat hölsterkonstruktionens eventuella brister till Rikspolisstyrelsen.

– Vi får se vad Rikspolisstyrelsen kan göra för att åtgärda problemet, säger Wallin.

Kommissarie Martin Lundin, på Rikspolisstyrelsens polisavdelning som bland annat utreder utrustningsfrågor, tror inte att Örebropolisens rapport kommer att leda till några förändringar.

– Vi kollar på det aktuella hölstret just nu men är det komplett så ska det inte vara något problem att ha det tillsammans med skyddsvästen. Ärligt talat så har jag inte hört talas om några andra liknande fall, säger Lundin och tillägger att det oberoende av Örebropolisens utredning är på gång med en ny modell av hölster till polisen.