Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tarmforskning vid universitetet får 32 miljoner

32 miljoner kronor. Det får forskaren Jonas Halvarsson vid Örebro universitetet för att förbättra diagnoser i samband med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). 

Det är Stiftelsen för strategisk forskning som beviljat anslaget.

– Vårt mål är en bättre diagnos, prognos vid IBD och att kunna anpassa behandlingen efter den enskilde individen. Genom ett nära samarbete med kliniker, kliniska och biomedicinska forskare samt företagspartners ska forskningen omsättas till reella produkter som kan användas för dessa ändamål i sjukvården, säger Jonas Halfvarsson som också är läkare vid USÖ, i ett pressmeddelande.

I Sverige finns över 61 000 personer som drabbats av tarmsjukdomen. Många av dem är unga. I forskningsprojektet kommer man att följa grupper av patienter och samla in prover. 

– Mitt mål är att förbättra hälso- och sjukvården för dessa individer och därmed öka deras livskvalitet, säger Jonas Halfvarsson. (NA)