Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Taxikrig i Örebro

Det är billigare än någonsin att åka taxi i Örebro. Det hävdar Tom Nilsson, som jobbar med marknad och försäljning på Taxikurir i Örebro.

Annons

– Det råder ett priskrig mellan taxibolagen i stan, säger han.

– Taxikurir tioårs jubilerar i Örebro och erbjuder just nu 50 procent i rabatt under vardagskvällar. Och T-Taxi kör med låga fasta priser.

Det är alltså bara för kunderna att vraka och välja. Men trots priskriget har antalet taxiresenärer minskat. Orsaken stavas lågkonjunktur.

Det är 20 år sedan taximonopolet försvann och det blev fri konkurrens och fri prissättning.

– Det stämmer att priserna numera är pressade, men det är precis som i andra branscher där det finns konkurrens och kampanjer, säger Stefan Pettersson, vd för Örebro läns Taxi.

Bra med konkurrens

– Självklart är det bra med konkurrens, framför allt för kunden. Bara det sker på lika villkor, tillägger han.

I dag finns det tre taxibolag i Örebro. Örebro läns Taxi är störst och äldst. Taxikurir är landets enda rikstäckande bolag med samma varumärke på 43 orter. T-Taxi etablerade sig på marknaden förra sommaren och lanserade fasta priser till och från centrum. Dessutom lär det finnas ett tiotal friåkare i stan. Taxibilar som raggar kunderna på Centralen och på gatorna.

– Jag skulle tro att det finns 150-160 taxibilar i Örebro, men det är en grov uppskattning, säger Tom Nilsson.

Olika avtal

Örebro läns Taxi kör så kallad samhällsbetald trafik. En upphandling som bland annat kräver miljöbilar och alkolås. Nyligen utsågs företaget till ”Årets biogasare” i kommunen för sin medvetna miljösatsning.

Taxikurir har riksavtal med många företagskunder, men bara en miljöbil och inga krav på alkolås i Örebro.

– Vi har naturligtvis minutiösa kontroller av våra chaufförer så kunderna kan vara trygga. Vi är ett seriöst taxibolag med policy för både miljö och kvalitet, understryker Tom Nilsson.

Men ni erbjuder halva priset på vardagskvällar?

– Det är ett kampanjpris under tre månader för att fira vårt tioårsjubileum. Vi har fått stor respons från kunderna. Många ringer och frågar om det är sant, svarar Tom Nilsson.

Hur ska kunderna hitta rätt i prisdjungeln?

– Det är viktigt att man som kund tittar på taxibilarnas lagstadgade prisinformationer som ska sitta väl synligt på taxibilarna, svarar Stefan Pettersson. Där redovisas en typresa som ligger på 200-300 kronor vilket är ett normalpris beroende på tidpunkt.

Jag behöver alltså inte välja den taxi som står först i kön vid exempelvis Örebro Central?– Nej, inte nu längre. Som kund har du alltid rätt att välja vilket företag som helst på en taxihållplats. Det kan vara en miljöbil eller ett visst taxibolag där man är avtalskund, säger Stefan Pettersson.