Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormen drar in på länsteatern

Maktbegär och svek. Försoning och nytänkande. Det stormar inne på Örebro länsteater, som nu tar sig an Shakespeares klassiker.

Annons

Örebro länsteater sätter upp en av William Shakespeares sista pjäser. På lördag har komedin

Tanken på att sätta upp William Shakespeares komedi "Stormen" har funnits länge hos Michael Cocke, regissör och konstnärlig ledare på Örebro länsteater.

– Jag har haft med mig den under många år. "Stormen" handlar dels om människors maktbegär och hämndlystnad, men också om förlåtelse och hopp om livet.

Michael Cocke menar att i en tid som präglas av mörker och kris, behövs inte ännu en domedagshistoria.

– Jag är en obotlig optimist, som verkligen tror på människans förmåga att tänka nytt. Därför känns det bra att vi sätter upp en pjäs som "Stormen". Jag hoppas att de som ser den ska känna lust och tro på livet, säger han.

"Stormen" är en av de sista pjäserna som William Shakespeare skrev. Länsteaterns version är till stor del originalet troget, förutom att könet på många av karaktärerna har bytts ut till det motsatta. Pjäsen handlar om Prospero som störtats från tronen i Milano av sin syster Antonia. Tillsammans med sin son Miro blir hon förvisad till en öde ö, där hon tillbringar tolv år, samtidigt som hämndbegäret växer inom henne. Ariban, som är en ande och öns egentliga ägare, blir hennes slav. En dag passerar ett skepp förbi ön, där Antonia är en av passagerarna. Prospero får skeppet att förlisa med hjälp av en storm. Alla skeppets passagerare överlever, men blir utspridda runt om ön. De isolerade överlevarna är helt utan vetskap om vad som hänt med de andra.

– I början pratade vi om att jag skulle spela rollen som en man. Men nu får jag göra en riktig maktkvinna, vilket känns väldigt bra. Mellan Prospero och Antonia får vi dessutom se maktspel ur ett kvinnligt perspektiv, vilket sällan visas, säger Malin Berg som gör rollen som Prospero.

Malin Berg har tidigare spelat i två Shakespeare-pjäser. Hon berättar att som skådespelare är det "svårt att komma undan" hans verk. Men det är också pjäser som kräver mycket av den som ger sig på dem.

– Det kostar verkligen skjortan. Det går liksom inte att luta sig tillbaka när man gör Shakespeare, utan kräver både blod, svett och tårar. Det är en stor utmaning.

"Stormen" kommer ge sig ut på en stor Sverigeturné under början av nästa år. Rekvisitan är ganska sparsmakad, men musiken tar desto större plats. Christer Christersson har tagit fram den helt nyskrivna musiken till pjäsen. Han berättar att musiken till stor del följer Ariban, öns ande.

– Det är han som iscensätter hela stormen, även om det är på Prosperos order. Med musiken försöker jag hjälpa Ariban på hans resa. Vi hade tidigt en bild av hur musiken skulle vara, så det har på många sätt varit enkelt att jobba med, säger Christer Christersson.

På lördag är det dags för premiär och därmed har även ensemblens premiärnerver börjat sätta in. Malin Berg konstaterar att trots att hon är 52 år och har stått på scen större delen av livet är det nu ändå starka känslor som rör sig inombords.

– Det är alltid samma starka känslor av ångest och tvivel. Men jag har överlevt varje premiär hittills, och det kommer jag göra denna gång också. Vi kommer ro det i hamn, även om man varje gång ställer sig frågan hur vi ska göra det.

Simon Rodriguez spelar Prosperos son Miro, som levt nästan hela sitt liv på ön. Malin Berg gör rollen som Prospero.

Fakta: Stormen

► "Stormen" är en komedi av William Shakespeare och tros vara skriven år 1610.

► Medverkar i Örebro länsteaters uppsättning gör bland annat Malin Berg (Prospero), Mats Jäderlund (Alonso, Stephano och Ande) och Hanna Lekander (Fernanda och Antonia).

► Michael Cocke har regisserat, Christer Christersson är kompositör och Jimmy Meurling har stått för koreografin.

► "Stormen" har premiär på Örebro länsteater lördagen den 3 december. I slutet av januari ger sig pjäsen ut på en turné i länet som sedan efterföljs av en Sverigeturné.

Annons