Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teckenspråket är näst största språket

I dag talas det nästan hundra olika språk i Örebro, teckenspråket är ett av alla dessa. I morgon, 14 maj, firas Teckenspråkets dag runt om i landet.

Annons

Alexandra Royal, till vardags historielärare på Risbergska men också projektledare på Örebro teater, är döv sedan födseln. För henne var teckenspråket det första språk hon lärde sig att använda.

– Fast jag kan ju förstås både läsa och skriva på svenska. Jag är tvåspråkig.

– Ja, jag är egentligen flerspråkig. Min pappa är amerikan så jag kan det amerikanska teckenspråket också, säger hon och ler.

I dag finns det omkring 2 500 människor som använder teckenspråket som första språk i Örebro.

Sedan brukar man räkna att runt var och en av dessa så finns det ytterligare sju personer som kan språket och som använder det i sin kommunikation med döva. Det kan vara föräldrar, maka eller make, barn, lärare och så vidare.

Det betyder alltså att det bara i Örebro handlar om omkring 20 000 personer som använder teckenspråk till vardags.

– Ja, vi är faktiskt största språkgruppen efter svenskan i Örebro, fortsätter hon att berätta med hjälp av tolken Johan Zimmerman.

Alexandra Royal är gift med en hörande man och har två hörande barn, så hemma används två språk.

– Det är inga problem. Barn lär sig snabbt att hantera två språk. Min treåring har större ordförråd i teckenspråket än i det talade.

– Vi såg också tillsammans på Melodifestivalen som teckentolkades.

– Jag kunde visserligen inte höra vad de sjöng men jag kunde ändå leva mig in i musiken tillsammans med barnen.

Den 14 maj 1981 tog riksdagen ett historiskt beslut då man officiellt erkände teckenspråket som de dövas första språk, därför firas dagen.

Sverige var också det första land i världen som officiellt erkände teckenspråket som språk och blev därmed en förebild för många andra länder som efter hand fått teckenspråket legaliserat.

För fem år sedan utnämndes också Örebro till Europas huvudstad för teckenspråk av bland andra Örebro kommun, universitetet och dåvarande Regionförbundet.

– Det var en stor framgång. Men det får inte stanna vid det. Nu måste det arbetet utvecklas.

– Alltför ofta pratar politiker och andra fortfarande om hur de ska utveckla saker och ting för oss döva eller hörselskadade utan att lyssna på oss.

– Men pratar man om oss så vill vara med i den processen.

Alexandra Royal menar att ett exempel på när de döva inte fick komma till tals var beslutet om nedläggningen av Risbergska skolan.

– Där fanns ingen med dövkompetens som var med och fattade beslutet.

– Det beslutet togs över de dövas huvuden.