Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teckenspråkets Örebro

Örebro – Europas teckenspråkiga huvudstad, utropar politikerna i sann fotbollskör. Men vad beslutades egentligen i kommunfullmäktige? Här saxat ur protokollet: ”Kommunledningskontoret får i uppdrag att förverkliga intentionerna om Örebro som en teckenspråkig huvudstad. I uppdraget ska ingå att utveckla och förändra i nära samverkan och dialog med företrädare för Örebros döva och hörselskadade.”

Vilken smörpassning från de styrande! Givetvis står de teckenspråkiga medborgarna rättvända när de tar emot passningen och visst har man även en mycket klar målbild av hur matchen ska sluta. Men det finns alltid en rad olika vägar att välja. Alltifrån en lätt tillbakapass till en välbalanserad crossboll som friställer lagets center. Eller ska man välja en enkel bredsida i sidled?

Vi kan nog alla vara överens om att här krävs både ett grymt mod och en grym gemensam vilja från hela laget för att nå denna målbild.

Sade jag att både kommun och de teckenspråkiga medborgarna spelar i samma lag? Men vilka är då våra motspelare? Vi anser att det är attityder – i detta fall bland hörande och i det hörande samhället.

Det handlar i stort om attitydförändringar. Från synen på teckenspråk som hjälpmedel till synen på svenskt teckenspråk som språk. Från synen på döva som funktionshindrade till synen på döva som teckenspråkiga medborgare. Helt enkelt dags att kavla upp ärmarna och visa den stolthet svenskt teckenspråk bär på.

Okej, men hur blir det nu med nästa passning? Vad behöver göras och var börjar man? Örebro kommun behöver självklart förstå vikten av att utbilda sin personal eftersom man saknar den kunskap som krävs för att utropa sig som Europas teckenspråkiga huvudstad. Givetvis bortser jag från de kommunala verksamheter som Kattungen, RGD/RGH med flera som besitter denna kompetens.

Här gäller det att ta chansen att i samråd med de teckenspråkiga, skapa ett utbildningspaket likt HBT-rörelsens.

Teckenspråkiga medborgare bör rimligen passa på att ifrågasätta, brainstorma fram förslag, skapa debatt. Men kanske viktigast av allt: att komma med tydliga och konkreta förslag på hur dessa idéer och förslag ska genomföras.

Från det civila samhället finns en medborgarrörelse – WeSign (http://wesign.wordpress.com/) – som jobbar med att lyfta intressefrågor runt kultur och fritid som rör teckenspråkiga medborgare. En skrivelse lämnades in till kommunen som sedan blev en del av kommunfullmäktiges beslutsunderlag. Endast en mjuk passning i sidled, inte mer än så.

En mer distinkt passning är den teckenspråkskonferens med namnet ”Har du något att säga? Se då till att folk kan lyssna!” som arrangerades av kommunen i samarbete med en rad verksamheter inom det teckenspråkiga området. Här lyfte man fram den nya språklagen, samt en happening på stan (i dag, den 12 mars) som arrangeras i anslutning till konferensen. Mycket är på gång i Örebro!

Nu har kommunen levererat en smörpassning och utropar Örebro till Europas teckenspråkiga huvudstad. De teckenspråkiga medborgarna har inte endast bollen utan även kunskapen om hur man vill uppleva sin vardag. Vi har alltså inom laget den gemensamma målbilden att besegra attityden, skapa tillgänglighet, delaktighet och inflytande samt att Örebro ska bli en teckenspråkig huvudstad. Nästa passning är avgörande. Go, go!

Jan Sparby, Samordnare, WeSign

Anna Öjebrandt, Projektledare, Örebro teckenspråkiga kulturskola

Johanna Treffenberg, Samordnare, Örebro teckenspråkiga kulturskola

Maria Sundholm, Koordinator, Örebro teckenspråkiga kulturskola

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel