Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tegnell: ”Oroande rapporter från delar av landet – utelivet har börjat blivit trångt”

 
Coronaviruset i Örebro län
Visa alla artiklar

Fler personer än tidigare på uteserveringar, restauranger, caféer och barer vilket orsakar trängsel.
De signalerna har Folkhälsomyndigheten fått.
– Oroande, säger Anders Tegnell på en presskonferens.

Restauranger och liknande verksamheter har sedan tidigare hårdare krav på sig från Folkhälsomyndigheten att minska smittspridningen.

Det handlar då bland annat om att personer måste hålla avstånd och att trängsel undviks.

Det är sedan kommunerna som inspekterar om det efterföljs och regionerna som fattar beslut om åtgärder.

Om en restaurang missköter sig kan de i allra värsta fall tvingas stänga.

Men nu menar statsepidemiologen Anders Tegnell att de får fler signaler om att efterlevnaden av råden kan ha börjat krackelera på sina håll.

– Vi börjar få lite oroande rapporter från olika delar av landet att utelivet är lite trångt igen, säger han och fortsätter:

– Vi hoppas att kommun och regioner kan hålla koll på restaurangerna så att man verkligen fortsätter följa det regelverk som finns.

Men han tycker inte att det i nuläget behövs hårdare regler.

– Det finns ett väldigt tydligt regelverk för, framförallt, restaurangerna och deras uteserveringar. Jag tycker att man ska börja med det och se till att det efterföljs. Så får vi sedan se vad det finns för andra problemområden som möjligen måste göra det.

– Restaurangägarna har ett stort ansvar, liksom vi alla har ett kollektivt ansvar, för att få det här att fungera.

I Örebro menar kommunen att man sett förbättringar och att ingen restaurang tycks hotas av stängning.

– Inga indikationer, utan igår upplevde de att verksamheterna kommer vidta åtgärder eller har förbättrat sig, så det var ingen igår som fick negativ bedömning, sa Åsa Lundberg, Miljö- och hälsoskyddsinspektör på Miljökontoret vid Örebro kommun innan helgen.

Örebro kommun kommer dock fortsätta att göra inspektioner.

Här är reglerna restaurangerna måste följa

►Se till att det inte uppstår trängsel i lokalerna. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla lite mer än en armlängds avstånd mellan varandra.

►Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel är detta tillåtet.

►Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord, eller om det är möjligt utan att trängsel uppstår, sittandes vid en bardisk.

►Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.

►Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.

Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen från Expressen TV här: