Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknikjobben finns i framtiden

Fördomarna kring industrijobben ska brytas och unga lockas till teknikutbildningar. I går hade Rinman Education öppet hus.

Annons
Intressant. Att få ett jobb efter genomförd utbildning känns viktigt, men intresset för teknik är en utgångspunkt, säger Andreas Schuster, Linus Nilsson och Isaac Horneman.

Pensionsavgångarna på Ovako är ett faktum sedan några år. Jonas Sandelin representerar företaget på minimässan när Rinman Education har öppet hus.

– Många av de som slutar behöver ersättas, säger han.

Peter Ström, ordförande för IF Metall lokalt, nickar instämmande.

– Från och med i dag och fyra år framåt är det 47 pensionsavgångar, säger han.

Samarbetet mellan Ovako och Rinman är väl uppbyggt sedan många år. Elever på de tekniska utbildningarna får ofta praktik på företaget.

– De som sköter sin praktik erbjuds ofta jobb, säger Jonas Sandelin.

– En del faktiskt innan de har avslutat utbildningen helt. Genom det goda samarbetet mellan skola och företag är det möjligt, eleven kan jobba och slutföra sin examen, säger Peter Ström.

Erik Melander

är en av eleverna som går tredje och sista årskursen på Rinman.

– Svetsning är min grej, säger han, visar och berättar om olika svetsningsmetoder.

– Arbetet i skolan är viktigt och bra, men praktiken är minst lika viktig. Här får du en helt annan erfarenhet, säger Erik.

Samtidigt skapas kontakter och det ges chans att visa vad man går för framhåller Erik. Att visa framfötterna är många gånger en förutsättning för att få anställning.

Han och många andra elever på skolan har valt teknisk utbildning med tanke på jobbmöjligheterna.

– Jag vill stanna kvar på orten och få ett jobb direkt efter gymnasiet. Därför är jag här, säger Andreas Schuster som pluggar sitt andra år.

Intresset är en viktig utgångspunkt, men också att ta för sig.

– Vi får mycket eget ansvar och det är bra. Det gäller att försöka lösa uppgifterna och det gör att man lär sig, säger Andreas.

Morgan Flink avslutade sin utbildning på Rinman för fem år sedan och fick jobb direkt på Ovako. Nu är han med på öppet hus för att dela med sig av sina erfarenheter.

– Jo, jag har verkligen hamnat rätt, säger Morgan.

Inbjudna till det öppna huset var elever i årskurs nio och deras föräldrar. Någon anstormning blev det inte, men ett första försök till utvidgat samarbete mellan skola och näringsliv. Ett samarbete Pihlskolans rektor Annika Eriksson tror är mycket viktigt.

– Visst är det bra att vi satt oss ner med näringslivet för att se vilka kompetenser som behövs i framtiden. Skolan måste ligga i framkant och hänga med i utvecklingen.

Fortfarande råder många fördomar om industrijobb som såväl utbildare som aktörer vill tvätta bort.

– Finns många intressanta arbeten och utvecklingsmöjligheter. Det vill vi visa, säger Håkan Blomqvist från företaget Barilla i Filipstad.

Erik Hermansson har sökt sig till olika praktikplatser för att bredda sin erfarenhet.
Framtiden. Industrin kommer att erbjuda jobb de närmaste åren. Rinman Education i Hällefors höll i samarbete med näringslivet öppet hus för att slå ett slag för teknikutbildningarna.
Eget ansvar. Visa vilja och engagemang är en nyckel till framgång konstaterar Andreas Schuster.
Samarbete. Alexander Hellqvist och Håkan Blomqvist, Barilla Filipstad samt rektor Annika Eriksson diskuterar vikten av samarbete mellan utbildare och näringsliv.
Annons