Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tekniska besvär bakom problem med offentliga dokument i Askersund

Svar

Siv Ahlstrand kommer i NA 2 november med allvarliga anklagelser om upphörd offentlighetsprincip och brist på demokrati. Siv har inte lyssnat på de förklaringar som våra tjänstepersoner har lämnat utan istället valt att via debattartiklar försöka få folk att tro att ordföranden medvetet försöker dölja det som ska vara offentligt.

Siv Ahlstrand påstår att alla socialnämndens handlingar har sekretessbelagts. Det är givetvis inte sant. Däremot har det i de postlistor som socialnämnden dagligen skickar till media varit ett tekniskt fel som gjort att de handlingar som innehåller någon typ av sekretessbelagda uppgifter har saknat rubrik och endast gått att identifiera med diarienummer. Det felet är nu åtgärdat. Alla kan och kommer alltid kunna begära ut handlingar med sekretessbelagda uppgifter. Dessa sekretessprövas och delar av innehållet kommer maskas om det finns anledning till det.

Processen och tillvägagångssättet med att ta fram en arbetsbudget, är något som Siv Ahlstrand borde vara väl bekant med.

Systemet med postlistor fungerar på samma sätt i dag som det har gjort sedan flera år tillbaka. Nämndsekreteraren förklarade detta och de tekniska svårigheterna på den senaste nämnden.

Vad gäller frågan om vad nämnderna ska använda sin budgetram till så är det ingen förändring sedan tidigare. Det är nämnderna som fattar beslut om arbetsbudgeten. Så har det varit sedan cirka 5 år tillbaka. Processen och tillvägagångssättet med att ta fram en arbetsbudget, är något som Siv Ahlstrand borde vara väl bekant med. Inom kort kommer förslaget till arbetsbudget att vara färdigställt. Tjänsteskrivelserna som ligger till grund för de arbetsbudgetar som ska beslutas på nämnderna är arbetsmaterial fram tills de skickas ut till nämndens ledamöter. Då blir de allmän handling. Dessa handlingar har aldrig varit och kommer aldrig att vara sekretessbelagda.

Det underlag som togs fram till budgetberedningen är offentligt. I det finns flertalet förslag på besparingar för budgetberedningen att ha som underlag inför ställningstagande om ramtilldelning. Alla sparförslag kommer inte att genomföras. Socialdemokraterna har precis som alla andra partier möjlighet att lägga ett annat förslag till hur pengarna ska användas än det vi kommer gå fram med. Vi välkomnar att det kommer andra förslag och alternativ, hittills har detta saknats.

AnnaMaj Björk

Kristdemokraterna, Socialnämndens ordförande Askersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel