Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telefonerna stängdes avhos Teliakunder

Kunder som tecknat sig för Telias bredbandspaket har plötsligt fått sina telefoner avstängda - trots att de ännu inte kan använda den nya fiberinstallationen för telefoni, data och tv.

Annons

– Jag är van att få signal, men när jag lyfte luren i söndags var den helt tyst, berättar en Gyttorpsbo som beställt Telias bredbandspaket.

Och flera av hans grannar har drabbats på samma sätt.Nu har det visat sig att det är Telia självt som stängt av telefonerna. Problemet är bara att det skett innan kunderna fått all den utrustning som krävs för att få bredbandet med IT-telefoni, data och tv att fungera.

Kommunikationsmiss

– Det är förvånansvärt, tycker Andreas Ericsson, IT-chef på Nora kommun, som tror att det ligger en kommunikationsmiss bakom.

– Telia har informerat mig om att ett utskick via brev ska nå abonnenten om vilken dag som flytten sker mellan traditionella kopparlinjen till bredbandstelefoni via fiberkabel.

Komponent saknas

Han har själv varit i kontakt med Telia och fått en förklaring. Skälet att en del kunder ännu inte kan flytta sina telefoner från den gamla kopparkabeln till det nya fibernätet är komponentbrist.

Det fattas en sorts adapter, en så kallad router eller fördelare. Den har tydligen varit slut hos leverantören och därför inte kunnat skickas ut.

Nu ska bristen ha löst sig och den saknade kompontenten vara på väg, det är i alla fall det besked IT-chefen fått.

Men till dess står de drabbade utan fast telefon.

Ingen fakturering

Det är 705 av 2 075 villaägare i kommunen som tackat ja till bredbandspaketet med fiberanslutning. Alla 705 har inte blivit drabbade, men hur många det rör sig om är oklart.

– Och det är viktig att säga att ingen fakturering ska ske innan alla komponenter är på plats, förklarar Andreas Ericsson.

På kommunens hemsida www.nora.se/fibernätsutbyggnad finns information om var drabbade kunder vänder sig, samt övriga frågor kring Telias fiber till villaägare.