Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telefonkiosk tillbaka

Snart är den gamla rikstelefonkiosken en del av Askersunds stadsbild igen. Arbetsmarknadsenheten har renoverat upp den och tanken är att den nu ska ställas ut i hamnen. Men det ska inte gå att ringa från den.

Rikstelefonkiosken stod förut på torget, men togs därifrån när det byggdes om. Först var tanken att skrota den, och den stod länge på kommunförrådet i avvaktan på vidare hantering.

Men sen bestämdes det att den skulle användas igen. I höstas togs den upp till Arbetsmarknadsenheten, AME, för att de anställda där skulle fixa till den.

Trät är utbytt

Det visade sig vara en hel del jobb. I princip alla trädelar har bytts ut. Taket är kvar i original, liksom ståldelarna. Sidorutorna i plexiglas går att använda, men rutorna i överdelen har man låtit göra nya. Det var dock lättare sagt än gjort att få tag på den gamla Televerket-loggan som skulle tryckas på.

– Vi har fått plocka bort en sak i taget och göra en ny, som vi sen satt dit, för att vi skulle kunna se så det inte skiljde sig från originalet, säger Johan Eisler, som är handledare i snickeriet på AME.

Ett tidsödande arbete, minst sagt. Men så har också telefonkiosken blivit så lik originalet som det bara går. Man har till och med lagt ner mycket tid på att hitta rätt typ av spårskruv för att de skulle smälta in.

Turistinformation

Den som hoppades att det skulle gå att ringa från telefonkiosken när den ställs ut igen, blir besviken. Det är inte tanken. När den placeras ut i hamnen kommer den att inredas med turistinformation.

Gunilla Högberg (FP) uppmärksammade rikstelefonkioskens öde i en fråga till tekniska nämndens ordförande hösten 2008, och undrade vad som skulle hända med den. När hon får beskedet av NA att den nu ska tillbaka till stan blir hon glatt överraskad.

– Den hänger ihop med stadsbilden, den har ju alltid stått på torget, säger hon.

Nu har ju i och för sig alla mobiltelefoner, så någon telefonkiosk kanske inte behövs. Men det är roligt att ha den kvar som ett minne av tiden då man faktiskt fick leta upp en sådan för att ringa hem om man hade glömt något, tycker Gunilla Högberg.