Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Temperaturen stiger i valstugorna

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Temperaturen stiger i valstugorna på Stortorget. Trots att det är få besökare på måndagsförmiddagen märker valarbetarna att intresset för EU har ökat.

Sedan den 7 maj har valstugorna stått uppställda på Stortorget. Sju av de åtta största partierna finns där. Alla utom Sverigedemokraterna. Partierna väljer själva om de vill ha en valstuga och hur de bemannar den.

Gunnar Pehrson från Folkpartiet tycker att det är ett bra sätt att nå ut till väljarna.

– Ja, det fungerar. Folk kommer – det är bevis nog. Vissa vill bara hämta valsedlar. Andra vill ställa frågor.

– Här får väljarna veta vad vi vill bortom det som står i broschyrerna, säger partikollegan Johan Pehrson.

– Det kanske inte är så många som använder valstugorna. Men det är viktigt att de finns, fortsätter han.

Det är få besökare på måndagsförmiddagen. Valarbetarna pratar mest med varandra. Men i stugorna finns affischer, broschyrer, godis och en och annan kaffetermos redo.

Besökarna Christopher Bergström och Stefan Stensvik är för unga för att rösta i EU-valet den 25 maj. De har kommit till valstugorna för att provocera, förklarar de.

– Jag vill ställa dumma frågor och ifrågasätta allianspartierna, säger Christopher som främst intresserar sig för skolfrågor inför valet.

– Det ska vara mer pengar till skolan.

Stefan är mer inne på att avskaffa hela EU. Han tror att många inte bryr sig om valet. De som är intresserade tror han tar reda på vad partierna tycker på annat sätt än att gå till valstugorna.

– Man kanske tycker att politik är uttjatat, funderar Christopher.

Men det tror inte Fredrik Persson från Miljöpartiet. Han menar att besöksantalet i stugorna är väderberoende. Det här är en kylig och mulen dag. Lunchlediga tar sig inte tid att stanna och prata politik då. Generellt tycker han att antalet besökare har ökat sedan kampanjen inför förra EU-valet.

– Det är ett större intresse. Det kan bero på att det är så många val i år. Valtemperaturen har redan gått upp och EU-valet har fått mer uppmärksamhet.

– Jag har träffat mång a som är rädda om sina röster och som vill fatta ett välgrundat beslut, säger hans partikollega Sara Richert.

Johan Pehrson är av samma uppfattning.

– Det är mer Europaperspektiv nu. Många inser att valet spelar roll.

Moderaterna satsar mycket på dörrknackning. Men en valstuga på torget tycker de också är viktigt.

– Det ökar synligheten, säger Jane Sahlin som uppskattar att prata med ungdomar. Hon får frågor om vilken inriktning Moderaterna har, vilka hjärtefrågor och hur de ser på integrationen.

Socialdemokraten Fisun Yavas tycker att åldern på besökare varierar stort. Frågor hon får handlar om arbetslösheten, miljön och försvaret.

– Och många undrar vad vi har för möjligheter att påverka inom EU, säger hon.