Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Termosen har sparat mycket olja

Linde energi AB:s ackumulatortank för fjärrvärmevatten, populärt kallat termosen, minskade koldioxidutsläppen till atmosfären med 30 000 ton under fjolåret. Omräknat i olja är handlar det om 196 kubikmeter.

Annons

– Det är besparingar som direkt kan relateras till ackumulatortanken, säger Håkan Ohlsson, fjärrvärme- och miljöchef på Linde energi AB.

Tanken invigdes i mars förra året och har som funktion att lagra värme. Det är energi som kan utnyttjas vid avbrott i spillvärmeleveranserna från Korsnäs Frövi.

Klarar driftsstopp

– I maj hade vi ett avbrott på sex dagar, varav fyra och ett halvt dygn klarades med tanken. Var sjätte vecka har Korsnäs ett driftsstopp som tankkapaciteten överbryggar, säger Håkan Ohlsson.

Tidigare har dessa avbrott kompenserats med olja, som även används som spetsvärme när det är riktigt kallt.

– Korsnäs Frövi har investerat i både ny värmeväxlarteknik och ökad pumpkapacitet, men det finns fortfarande mycket spillvärme att ta reda på. De ökade sina leveranser i fjol och min bedömning är att ökningen fortsätter i år, säger Håkan Ohlsson.

Ökad spillvärmeandel

2011 ökade spillvärmeandelen i fjärrvärmesystemet från 75,5 procent till 83,6. Oljeanvändningen har minskats till 5,1 procent.

– Vi har ett projekt i gång som tittar på möjligheterna för en fastbränslepanna vid ackumulatortanken som kan ersätta oljan.

Den kan sedan konverteras över till bioolja.

– Än så länge är tillgängligheten eller kvalitén på bioolja inte tillräckligt stabil, säger Håkan Ohlsson.