Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terroristen vill att jag ska misstänka den muslimska kvinna jag mötte

Jag är i Stockholm ofta. Jag passerar Stockholms central så gott som varenda gång. Jag går förbi Åhlens så gott som varenda gång. Så fredagen var en rätt vanlig dag. Jag gick förbi Åhlens till ett inbokat möte. Ett par timmar senare kom nyheten om ett terrordåd i centrala Stockholm. En lastbil mejade ner människor vid just Åhlens.

Då förändrades staden. Här fanns paniken. Människorna som förtvivlat sprang från centralstationen och rakt emot mig. Någon hade sett något eller hört något. Och vi kan inte ens föreställa oss stämningen bland de människor som blev ögonvittnen till det fruktansvärda som hänt. Men det fanns också en lugn beslutsamhet. Jag såg en avspärrning som bevakades av en ensam polis. Den respekterades. Det var ingen som försökte tränga förbi, trots att avspärrningen utgjorde ett rätt stort ingrepp i rörelsefriheten.

Myndigheterna kunde på ganska kort tid fatta en rad beslut. Stänga av tunnelbanan. Spärra av delar av stan. Utrymma Stockholms central. Och människor började öppna sina hem och kontor för dem som hade svårt att ta sig hem.

Till det negativa hör ryktesspridningen. Det spreds uppgifter om att det förekommit skottlossning på flera håll. Sådana uppgifter kan vara direkt skadliga. Dels för att det leder till onödig oro. Dels för att det kan leda till att polisens resurser tunnas ut.

När det här skrivs vet vi väldigt lite om vem som låg bakom. Men en person har bestämt sig för att meja ner människor i centrala Stockholm med en lastbil. Det liknar flera andra terrordåd som inträffat i Europa.

Terroristen vill att jag ska se med misstänksamhet på den utländske spärrvakt som jag bad att fylla på mitt SL-kort.

Terrorismen har en logik. Den är att sprida misstänksamhet, att knäcka förtroendet för samhällets institutioner. Terroristen vill att jag ska se med misstänksamhet på den utländske spärrvakt som jag bad att fylla på mitt SL-kort. Terroristen vill att jag ska se med misstänksamhet på den grupp romska kvinnor jag mötte, som inte längre kunde tigga i centrala Stockholm eftersom stan var avstängd. Terroristerna vill att jag ska se med misstänksamhet på den muslimska kvinna som jag såg försöka trösta en ung tjej som var alldeles förtvivlad. Ingen av de båda kunde ta sig hem på grund av att SL-trafiken var inställd. Terroristen vill krossa demokratin, toleransen och våra institutioner.

Det är något som förenar den marxistiska Baader Meinhof-ligan på 70-talet, den högerextreme massmördaren Anders Behring Breivik och våldsbejakande islamister. De själva skulle se med bävan på att jämföras på det här sättet. Men ideologin är ändå i centrala delar gemensam.

Med reservation för att vi fortfarande vet väldigt lite om den eller de personer som utfört dådet i Stockholm, så har terrorismen gått in i en ny fas. Sympatisörer uppmanas att mörda med det de råkar ha till hands. En bil, en kniv eller något annat. Dagens terrorgrupper fungerar mer som varumärken än som centralstyrda organisationer. En vettvilling som mördar, kan åberopa Islamiska staten eller al-Qaida även om personen egentligen aldrig haft kontakt med rörelsen.

Men påtagligt många av den senaste tidens terrorister i Europa har haft en bakgrund som småkriminella. Vanligt hederligt polisarbete mot narkotikabrott kan alltså vara en viktig insats för att förebygga terrorism.

Jag kommer att passera Åhlens, Stockholms central och andra platser – precis som vanligt när avspärrningarna har hävts, utan att visa misstänksamhet mot människor. Allt annat vore att ge efter för terrorn.