Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terroristernas nyttiga idioter

Annons

Ytterligare en dag med urskillningslöst våld mot vanliga människor som varit på väg till sitt arbete, till sina hem eller till sina nära och kära. Den här gången i Bryssel. Strax efter att jag kommit till Europaparlamentet kom de första rapporterna om bomber på Bryssels flygplats. Strax efter nio kom den efterföljande attacken i tunnelbanan.

Det är fega attacker som är riktade mot vem som helst och mot oss alla, mot demokratin, mot vår känsla av trygghet och mot det öppna samhället. Det finns inte ord hårda nog för att fördöma de ynkryggar som utfört dessa vedervärdiga illdåd.

Det är bara ett par dagar sedan polisen grep Salah Abdelsalam, den siste terroristen från attackerna i Paris. Det är inte helt långsökt att tro att IS behöver visa att organisationen fortfarande har kapacitet att genomföra attacker. Syftet, om min spekulation stämmer, är i sådana fall att inte tappa ansiktet när polisen lyckats spåra och gripa en av deras mest kända företrädare.

Bortsett från dessa kortsiktiga omständigheter som kan ha påverkat finns samma drivkrafter som tidigare. Om man sprider skräck och osäkerhet kan man lättare dela upp världen i vi och dom. Det finns inget värde för IS att mörda just de människor som råkade befinna sig på fel plats i dag. Det är ett hänsynslöst propagandaspel och det finns alldeles för många som reflexmässigt och förbehållslöst går på deras spel. Det finns lika många som är beredda att försöka använda det för sina egna syften.

Bara minuter efter attackerna på flygplatsen, redan innan det smällde i tunnelbanan, började troll och opportunister krypa fram ur sina skrymslen. Vi börjar bli vana vid att kommentatorsfält och twittersvar är ett virrvarr av hätska inlägg, men en dag som denna blir det mer motbjudande än vanligt.

Dels har vi de vanliga trötta inläggen om muslimer, utan att göra någon skillnad mellan vanligt folk och militanta fundamentalister. Med samma resonemang skulle jag behöva ta ansvar för alla dumheter som gjorts i kristendomens namn då jag är född och uppvuxen i Sverige. Den andra delen är de som inte preciserar, utan har mer allmänna resonemang med lika dålig urskiljning. Förövarna kan till och med ha växt upp här men har rötter i andra delar av världen. Den simpla lösningen ska därför vara högre murar och etnisk rensning, även om de flesta aldrig skulle använda de orden. Trollen trivs sällan i ljuset.

Minst lika smaklöst är det när UK Independence Partys partiledare började dela inlägg redan innan röken har lagt sig i Bryssel för att försöka dra nytta av dåden och skrämma britterna att lämna EU.

Dessa nyttiga idioter reagerar precis som terroristerna vill och bidrar glatt till att separera folk efter ursprung och religion när den riktiga gränsdragningen borde gå mellan den stora massan av vanligt folk och den lilla ondskefulla klick som inte tvekar att använda urskiljningslöst våld för sina syften. Låt dom inte lura dig. Det är där gränsen ska gå och tillsammans, med fötterna på jorden, är vi starkare än någon extrem sekt någonsin kommer att kunna bli.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons