Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thailändsk känsla som ger mersmak

Saluhallen myllrar plötsligt av liv. En stor del av äran ska gå till den nyöppnade lunchrestaurangen.

Det är ett par år sedan Saluhallen på Kungsgatan i Örebro slog upp sina portar. Sedan dess har det gått lite knackigt för verksamheten. Flera butiker har slagit igen och periodvis har lokalen mest känts ödslig. Men sedan Sen street kitchen öppnade har det blivit ett helt nytt liv i lokalen.

Den nya restaurangen ligger ganska direkt inne i lokalerna, med egna sittplatser strax intill. Inredningen är modern och fräsch, lite trendig men med en tydlig en aning av thailändsk känsla. De tillfällen vi är där är restaurangens alla platser upptagna, och vi får sitta på andra platser inne i Saluhallen.

Nu gör inte det så mycket, för Sen street kitchens personal är uppmärksam på sina gäster. När vår mat är klar letar de vänligt reda på oss så vi får hämta den vid disken. Rätterna på menyn har spännande namn: Bangkok time, Bibimbap, XAAtofu och här finns mat både för den som vill ha kött och kyckling eller föredrar vegetarisk. Men det bästa med Sen street kitchen är att bakom namnen döljer sig mycket god mat. ”Nästan så man börjar spinna”, konstaterar en av patrullens deltagare.

Kycklingrätten Goma chicken består av grillad kyckling i ingefära-och-sojasås med ris och picklade rotsaker, och det är mycket gott. Såsen är perfekt balanserad i sälta, sötma och styrka. Mild och distinkt på samma gång och vi kan inte låta bli att fundera på om inte den nästan nötiga smaken skulle fungera lika bra på en klick fin vaniljglass som till kycklingen. Dessutom är det roligt att tugga i sig de fint snirkliga och sötsura rotsakerna som ligger fint på toppen av rätten.

Även den currydoftande Bangkok time får med mer än beröm godkänt. Kycklingfiléerna får sällskap av citrongräs, galangal, kokosmjölk och broccoli och tillsammans med citrongräs och kokosmjölk är det nästan så att vi avstår kaffet för att behålla smaken i munnen långt efteråt.

Maten är också fint upplagd. Det är lätt att bli sugen på varenda en av rätterna. Inte minst de vegetariska vårrullarna är en fest för ögat, tillsammans med sin blandade sallad, picklade morötter och rättika, nudlar och sojasås. Men det här är ändå den svagaste rätten vi smakar av. Både rullarna och nudlarna som serveras till är lite smaklösa, och den rikliga mängden koriander i salladen slår ihjäl alla andra smaker.

Efter maten får man ta kaffe hos grannköket Pauluns. När vi sitter med våra kaffekoppar och tittar ut över vimlet som plötsligt uppstått i Saluhallen, konstaterar vi att Sen street kitchen har gett Saluhallen en välbehövlig storstadspuls.

Betyg

Totalbetyg: 17 p

Service: 4

Snabb och vänlig personal som letar reda på oss fast vi sitter i fel del av Saluhallen, både för att berätta att maten är färdig och tala om var kaffet finns. I övrigt är det ju ett klassiskt bricklunchställe.

Meny: 4

Spännande namn på nya rätter: Bibimbap, Japchae, och Goma chicken – och med ingredienser som är helt nya för oss: Galangal, nuoc mam, kimchi. Det går också att byta ut vissa råvaror mot tofu, och det har vi aldrig sett förr.

Smak: 4

”Otroligt gott, nästan så man börjar spinna”, säger en av patrullens deltagare om sin mat, och vi andra håller med. När det gäller grytorna, vill säga. En liten randanmärkning för vårrullarna som var lite smaklösa.

Extra: 5

Från att ha varit ganska trist och ödsligt har Sen Street och Kitchen förvandlat Saluhallen till stans vattenhål. Det är helt enkelt jättekul att gå dit. Men: Vi saknar bordsknivar!