Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thed Björk Bang-Melchior körde sig till historisk WTCC-seger – och en nominering till Guldklockan

Artikel 5 av 8
Guldklockan 2016
Visa alla artiklar

Tiden var mogen – Thed Björk Bang-Melchior tog sin första WTCC-seger i Kina. Genom den dramatiska omkörningen som gav honom en av de största meriterna i karriären är klockan slagen för en nominering till Guldklockan.
– Det är otroligt minnesvärt för mig, säger racingföraren från Karlskoga.

Det var 25 september i år som Thed Björk Bang-Melchior stod för den prestation som har gett honom en nominering till NA:s utmärkelse guldklockan. Men det var nära att WTCC-segern i Shanghai aldrig blev av. Den inre drivkraften ville annat – och gjorde att Thed Björk Bang-Melchior tog, vad han upplever var nästa steg i sin karriär.

Läs mer: Thed pikades av Göransson efter WTCC-segern

Björk låg tvåa bakom Norbert Michelisz. Allt närmre målgång. För en stund tänkte karlskogingen att det ändå var okej.

– Jag kommer ihåg att jag tänkte ett kort tag att "tvåa, det är ändå bra", säger han.

Men så var det drivkraften. Samma tävlingsinstinkt som tidigare gett honom fyra STCC-titlar.

– Jag vill ju vinna, kände jag strax efter jag varit nöjd. Det var nog den där brinnande drivkraften, att det är vinst som räknas. Den slog till. Att jag kommer inte ge upp, säger han.

Läs också: Här är alla nominerade till NA:s guldklocka: Sex heta kandidater på internationell nivå

Och så. Precis före målgång kom den – den dramatiska omkörningen av Michelisz. Den första WTCC-segern var hemma – under hans första säsongen i VM-serien.

– Det var väldigt häftigt. Jag tror att när man tävlar och byter nivå, då är det en tröskel som man ska komma över. Så det var otroligt speciellt, för där tycker jag att jag gick över den där tröskeln i min nya satsning. Det var ett otroligt minnesvärt ögonblick för mig och teamet, säger Björk Bang-Melchior.

Kände du där och då, att nu är jag faktiskt med på allvar här?

– Jag tror att det är en mental tröskel man landat i. Jag har hela tiden trott att jag varit med, men det blev ett bevis på att det här kan gå bra, att det bara är att fortsätta.

Segern kom under den näst sista tävlingshelgen den här säsongen. I den sista tog han en andraplats.

– Jag kvalade ju in som tvåa. Men världsmästaren (Jose Maria) Lopez körde om mig. Och ändå tog jag tillbaka andraplatsen.

Läs mer: Andra pallplatsen för Björk Bang-Melchior – slutar tia totalt i WTCC

Thed Björk Bang-Melchior håller järnkoll på om han är nominerad till guldklockan varje år. I år fruktar han att det kan bli tufft att få det ärofyllda priset. Men nästa säsong, då finns det inget annat än att han ska ha den. Han ska ju ta hem VM-serien.

–För det första är det jättekul att vara nominerad. Men jag tror det blir svårt i år. Det är många bra jag konkurrerar med. Men nästa år, tänker jag att då ska jag vinna VM, säger han.

RÖSTA PÅ JUST DIN FAVORITKANDIDAT HÄR: Guldklockan: Rösta på den du tycker ska vinna här

Guldklockekandidat nummer tre: Thed Björk Bang-Melchior

Född: 14 december 1980.

Bor: Delar tiden mellan Karlskoga och Askim, söder om Göteborg.

Idrott: Banracing.

Klubb: Karlskoga MF.

Stall: Polestar Cyan Racing.

Meriter 2016: Vann första racet i Kinas GP (med omvänd startording) i WTCC (världmästerskapet för standardbilar), blev tvåa i andra racet i Qatars GP (med rak startordning) efter att ha kvalat som tvåa. Båda historiska prestationer för det helt nystartade Volvostallet Polestar Cyan Racing. Slutade tia i VM-serien.