Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thed Björk historisk STCC-mästare

Thed Björk är STCC-mästare 2014. Fjärdeplatsen i första heatet av finalen på Mantorp räckte för att säkra den historiska titeln – som första förare att försvara mästerskapet sedan 2007.

Titelutmanaren Fredrik Larsson gjorde vad han kunde genom att ta hem det första heatet, men Vretstorpssonen Thed Björk lyckades ändå behålla det nödvändiga poängförsprånget inför lördagens andra heat för att säkra STCC-titeln redan för säsongens sista race.

– Det är en så härlig känsla. Jag var livrädd när jag skulle köra om de andra. Men jag var ju tvungen, säger Thed till SVT direkt efter målgång.

Thed Björk är den första sedan Richard Göransson 2006-2007 att försvara en STCC-titel.

– Det känns jättestort, jag trodde inte som liten att jag skulle kunna försvara mästerskapet i STCC och leva min dröm som racerförare, men det gör jag. Och tänk om jag kan ta tredje raka nästa år, jublar Thed i SVT.

Samtidigt stod det också klart att Larsson drygade ut försprånget till örebroaren Fredrik Ekblom, som slutade sexa i heatet. Han säkrade å andra sidan tredjeplatsen, sin tionde pallplats under den långa STCC-karriären.

Örebroaren Richard Göransson fick först inte igång bilen för formationsvarvet, och bestraffades med att starta från 15:e och sista ruta. Han körde ändå upp sig till sjunde plats, men det räckte inte för att blanda sig i striden om tredjeplatsen i sammandraget.

Andra heatet blev odramatiskt fram till näst sista varvet. Björk kontrollerade ledningen från pole position före Ekblom, men släppte sedan om sin teamkollega. Något som först såg ut att vara med flit, men på sista varvet försökte Björk ta tillbaka ledningen. Något han misslyckades med.

– Thed är en väldigt generös människa, men racesegrar är han inte generös med. Men han kanske inte var fullt koncentrerad efter att ha säkrat mästerskapet, sa Ekblom till SVT.

Där bakom knyckte Larsson sista pallplatsen från Göransson, som länge låg trea, på näst sista varvet. En placering som ändå räckte för att Göransson skulle säkra fjärdeplatsen i serien.

Läs mycket mer om STCC i söndagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!