Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thed snabbast på träning - Ekblom startar tvåa

Thed Björk Bang-Melchior var snabbast på den sista fria träningen men slogs snöpligt ut i Q2 i kvalet inför WTCC-premiären.

Närkekompisarna Thed Björk Bang-Melchior och Fredrik Ekblom bildar ett helsvenskt Volvoteam i årets WTCC.

Och att de kan hävda sig i VM-serien för standardvagnar visade de direkt när Björk Bang-Melchior var snabbast av alla på den andra och sista tidsträningen inför premiären på Paul Ricard-banan i Frankrike. Halvvägs in i det 30 minuter långa testet slog Thed till när det blev torrt väglag för första gången under premiärhelgen. Med tiden 1.30,069 var Thed 35 hundradelar snabbare än tvåan Tiago Monteiro, Honda.

Fredrik Ekblom var sjua på sista tidsträningen med tiden 1.30,945.

Det var med andra ord med en bra känsla som racingveteranerna gick in i lördagseftermiddagens kval.

Både Björk Bang-Melchior och Ekblom överlevde den första kvalomgången, Q1, varifrån de tolv bästa förarna gick vidare till Q2.  Thed var femma, 44 hundradelar bakom regerande världsmästaren Jose Maria Lopez, Citroën, som var snabbast. Fredrik var tia, distanserad med 96 hundradelar av Lopez.

Men i Q2 tog det roliga slut. Björk Bang-Melchior  låg länge femma, som betytt en plats i Q3, men slutet blev dramatiskt.Thed ramlade ner till sjätte plats, men tog sig upp på femte efter ett starkt sista varv, men föll ner till sjätte plats igen när han passerades av Tom Coronel, Chevrolet. Därmed blev han utslagen.

Även för Fredrik Ekblom var det färdigkört. Fredrik fick problem i slutet av Q2 och tvingades in i depå. Han blev nia vilet betyder att han startar som tvåa i söndagens första race eftersom man vänder på startordningen för de tio bästa. I pole position i det första heatet står britten Rob Huff, Honda.

Jose Maria Lopez var snabbast i kvalet och startar dämed i pole i söndagens andra lopp. Björk Bang-Melchior startar då sexa och Ekblom nia.

Söndagens båda lopp startar 12.15 (16 varv) respektive 17.15 (17 varv) och direktsänds i Eurosport.