Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tid för stora och små insatser för att rädda jobb och företag

 
Coronaviruset i Örebro län
Visa alla artiklar

De senaste veckorna har Coronapandemin försatt världen i chock, vilket också Örebro fått känna på. Med en situation som prövar hela vårt samhälle på alla nivåer är inte läge för att plocka politiska poänger. Istället krävs en bred enighet över blockgränsen för att se till att det samhälle och välstånd vi vant oss att leva i finns kvar när krisen passerat.

Därför föreslår vi ett antal åtgärder som skulle stimulera ekonomin och se till så att de flesta i Sverige faktiskt har ett jobb att gå till när krisen är över.

I branscher där man är beroende av fysiska besökare är de stora negativa effekterna stora

Regeringens krispaket är en nödvändig start, men för företagens överlevnad krävs än större insatser. För småföretag, som står för 4 av 5 jobb i Sverige, är den ekonomiska delen av krisen mer kännbar än för många andra. Restauranger ekar tomma, hotell står utan gäster och butiker som inte kan sälja sina varor, allt för att vi människor har ändrat våra vanor för att minska smittspridning – något som är bra ut en vårdsynpunkt men det slår hårt mot ekonomin.

I branscher där man är beroende av fysiska besökare är de stora negativa effekterna stora. Det handlar om att de fasta kostnaderna består, samtidigt som intäkterna uteblir. En tillfälligt slopad arbetsgivaravgift skulle hjälpa företagen att minska en stor del av lönekostnaderna, samtidigt som staten går in och betalar upp till hälften av hyran under april och maj för särskilt berörda branscher, bland annat butiker, hotell och restauranger.

Slopade arbetsgivaravgifter har dock inga effekter på de cirka 750 000 enmansföretag som finns i Sverige. Att också tillfälligt slopa momsen på varor och tjänster för dessa enmansföretag skulle hjälpa många av dessa att klara av den kris som råder.

Skulle man utvidga RUT till att omfatta att transportera mat, skulle det öppna upp till nya intäkter för tusentals småföretagare i Örebro ...

Att bara minska företagens kostnader är däremot ingen långsiktig lösning om intäkterna fortfarande uteblir. Ett införande av avgiftsfri parkering kring handel i alla länet kommuner ger invånare incitament att ta bilen in till stan eller torget, vilket inte bara minskar risken för smittspridning, det skulle också innebära mer pengar in i företagens kassor.

Vidare omfattar RUT-avdraget i dag att transportera, packa och montera möbler, men inte att packa och transportera mat från restauranger och kaféer. Skulle man utvidga RUT till att omfatta att transportera mat, skulle det öppna upp till nya intäkter för tusentals småföretagare i Örebro som Sverige och många skulle få ha kvar sina jobb.

Samtidigt kan inte politiken göra allt, men vi alla kan göra något. Att gå en extra gång till din lokala pizzeria, att lämna termosen hemma för att istället köpa en take away-kaffe eller att helt enkelt spendera lite mer pengar på shopping är små gester som kan göra enorm skillnad. Att dina lokala företag överlever i dag är livsviktigt för dig imorgon.

Magnus Stålberg

distriktsordförande Muf Örebro län

Erik Engstrand

förbundsstyrelseledamot Muf

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel