Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidig isläggning till havs

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

December har, som nog ingen har missat, varit en väldigt kall månad. Förutom att månaden har gett orimligt mycket snö, istappar överallt och stora trafikproblem så har det också gett oss en tidig isläggning till havs.

Isutbredningen är ovanligt tidig runt hela Sveriges kust. I slutet av december visade rapporter och satellitbilder att isen var mycket utbredd till sjöss på Skagerrak och Kattegatt.

Enligt vår istjänst här på SMHI har man inte sett en så tidigt isläggning på cirka 30 år.

För resten av Sveriges kuster ligger skärgårdisen från Blekinge upp i Bottenhavet. Norra kvarken och Bottenviken är sedan julhelgen helt istäckta vilket också är ovanligt tidigt.

Senaste gången det hände var julhelgen 2002, och innan dess får man gå tillbaka till 1987. Isen på västkusten har en annan karaktär än den på Östersjön. Salthalten i vattnet påverkar isen så att den blir mer porös och inte alls lika hållbar. Det betyder att isen inte bildas lika stora sammanhängande istäcken utan bryts upp i mindre flak och driver med strömmar och vindar. Isläget varierar därför mycket snabbt och isen kan försvinna lika snabbt som den uppstått.