Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidigare misstänkt för IS-rekrytering vill ha en halv miljon

Den man från Örebro som tidigare var misstänkt för att ha rekryterat personer till IS söker nu en halv miljon kronor i skadestånd av staten.

Mannen satt häktad mellan den 4 och 24 juni förra sommaren misstänkt för brott mot lagen om offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terrorverksamhet. Men åklagare Ronnie Jacobsson lade ner förundersökningen och alla misstankar mot mannen är avskrivna.

Läs också: Utpekad rekryterare kallar IS okunniga

Nu ansöker han om skadestånd från Justitiekanslern, JK. I ansökan till justitiekanslern skriver mannen genom sitt juridiska ombud att hela hans familj "blivit brännmärkta som terrorister i samhället" efter frihetsberövandet och att han själv har förlorat sin anställning. För lidandet som frihetsberövandet och den mediala uppmärksamheten innebar vill mannen ha 500 000 kronor i ersättning.

Läs också: Åklagare lägger ned utredning om IS-rekrytering

När NA träffade mannen under förra hösten förklarade han hur brottsmisstankarna hade påverkat honom.

– Förut hade jag gott rykte hos människor i Örebro och hela Sverige. Jag hade stort förtroende och många människor vände sig till mig när de hade bekymmer och problem. Efter det som hänt har mitt rykte förstörts, har mannen tidigare sagt till NA.