Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidigare NA-krönikören Jackie Jakubowski har avlidit

Journalisten och författaren Jackie Jakubowski har avlidit, 68 år gammal. Han var fram till 2015 krönikör på NA:s ledarsida.

Jackie Jakubowski föddes 1951 i Polen. Polen var före andra världskriget ett nav för europeisk judisk kultur. 3,5 miljoner judar bodde i landet. Här fanns judiska tidningar och ett judiskt kulturliv. Detta ödelades när nazisterna mördade Europas judar. Jakubowski föddes i ett Polen där en liten judisk minoritet hade överlevt Förintelsen och en kommunistisk lydregim till Stalin styrde.

De få judar som fanns kvar i Polen utsattes för förföljelse av den kommunistiska regimen. 1970 kom Jackie Jakubowski till Sverige.

Under åren 1980 till 2015 var han redaktör för tidskriften Judisk Krönika och blev 2006 utsedd till "årets journalist" av Sveriges tidskrifter. Han var också sommarpratare i Sveriges radio.

När jag nu bläddrar igenom hans krönikor NA slås jag av hans bredd och vidsynthet. Han skrev många artiklar till försvar av Israel. Men han var också en av de första debattörerna som pekade på behovet av en palestinsk stat.

Han reflekterade över invandring och kulturskillnader. I en krönika som publicerades i NA 2015 skriver han följande:

"Men vad ska man kalla en person med mitt efternamn? Ingen vill ju såra en välintegrerad ... – ja, vaddå? Då blir 'invandrarbakgrund' en sympatisk utväg ur detta semantiska problem. Han är inte riktigt en invandrare (efter drygt 40 år i Sverige), men inte en ”riktig svensk” heller. Han har ”bakgrund” i stället."

Lars Ströman

Politisk redaktör, NA