Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggarna och jag

Ett känsligt ämne! Du ser dem överallt, dessa vinddrivna människor, från till exempel Rumänien. Inte konstigt att rika, relativt humana, Sverige lockar. På hemmaplan, är man ofta paria, och lever under hårda villkor.

Vi har mött dem länge nu, i lilla Askersund, men här är förhållandena delvis annorlunda, vi har lärt känna dem! De är inte längre obekanta, lite allmänt olustiga främlingar, som man kan sätta diverse etiketter på, till exempel: ”zigenare, kriminell, i klorna på ligor, bluffmakare, systemutnyttjare”, och så vidare.

Nej vi vet vad de heter, varifrån de kommer och hur de har det där hemma. Någon har fått jobb här och andra hjälper till i frivilligarbete.

Man kan dela in ”vanliga hederliga” svenskar i, kanske fem, intressanta grupper ...

Men det var inte om tiggarna jag skulle tala, utan om oss, dig och mig! Hur vi beter oss mot dessa, ”våra minsta”, säger nämligen mycket om oss själva, farligt mycket …

Man kan dela in ”vanliga hederliga” svenskar i, kanske fem, intressanta grupper:

Den första och största:

Går förbi alla utsträckta händer, med ansiktet nollställt, men med lätt obehag inombords …

Den andra, lite mindre:

Går förbi, men kan kosta på sig en nick och kanske till och med ett leende ...

Den tredje, ännu mindre:

Ger pliktskyldigast några kronor, då och då, för sitt samvetes skull …

Den fjärde, naturligtvis ännu mindre:

Engagerar sig. Försöker prata, stappligt, på olika språk. Delar med sig av tid och pengar …

Den femte, skandalgruppen, mycket liten, men som tenderar att växa …: Aktivt fientlig, kan gå till angrepp, verbalt eller fysiskt …

Så ser verkligheten ut, låt oss hoppas att inte våra efterkommande skall få uppleva något liknande, utlämnade till människors godtycke, i ett främmande land!

Tag en närmare titt på dig själv och dina medmänniskor!

Vart vill jag då komma, med det här resonemanget? Jo, det för oss in på viktiga moralfrågor. Hurdana är du och jag, som medmänniskor, egentligen?

Av Bibeln och av filosofin kan man lära, att det inte är vad du säger, utan vad du gör, som är det viktiga!

Tag en närmare titt på dig själv och dina medmänniskor! I den där gruppen, som orkar göra lite extra, som engagerar sig för andra, som har tid och intresse för annat än sig själva, där hittar du människor, som är intressanta, att lära känna lite närmare.

När du själv råkar illa ut, skulle det inte förvåna mig, om en eller flera av dem, kommer till din hjälp …

Det är de här människorna, som gör livet värt att leva, som, åtminstone för mig, framstår som föredömen och som är värda all vår respekt och all vår tacksamhet! De är ofta påfallande blygsamma, lågmälda men trygga människor, som ”icke söker sitt”. De gör ingen reklam för sig och sitt tysta verk ...

Därför denna artikel. Tack för att ni finns!

Torsten Hanberger

Askersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel