Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till fots över tre länder

Från Nidarosdomen i Trondheim till St. Nikolaikyrkan i Örebro. Anders Nyberg pilgrimsvandrar till Köpenhamn och mellanlandar nu i Örebro för workshops och samtal.

Annons

Anders Nyberg har burit med sin stav hela vägen från Trondheim i Norge. Redan den 21 april började han och en kompis den långa vandringen genom djupa skogar och samhällen. Tillsammans på väg. Genom den ideella föreningen The Path vandrar de genom Norge och Sverige på väg mot Köpenhamn. En pilgrimsresa med musikaliska förtecken.

Musik som draghjälp

– Jag tror inte att jag skulle ha tagit mig så långt om jag inte haft musiken i huvudet, säger Anders Nyberg

Han har med sig vandringsstaven under intervjun i St. Nikolaikyrkan. Staven som han gjort själv av en gammal gran från de djupaste smålandsskogarna. Mellan väggarna ekar tonerna från de kongolesiska kören som övar inför söndagens högmässa.

För det är just musiken som är en sådan viktig del av The Path. Samtal, gång och sång är ledorden.

Stopp med teman

På vissa vandringsetapper får alla som vill vara med. Utmed vägen görs tre stopp utifrån tre teman. Under en vecka stannar de då på samma ställe och diskuterar, pratar, sjunger.

– Det är inte för att komma någonstans man vandrar, man är redan framme när man går, säger Anders Nyberg.

Inte religiöst

Alla är välkomna att vara med. Och Anders betonar att pilgrimsvandringen inte är religiös.

– Religiöst är det inte. Det har vi inte råd med längre, det har vi inte tid med. Religionen delar upp människor. Men vi är alla på samma väg, samma vandring. Vi människor har allt gemensamt fastän vi låtsats att inte se det, säger han.

Annons