Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne av Cay Lennart Larsson: "Många som han hjälpt kommer att sakna hans öppna famn"

 
Minnesord i NA
Visa alla artiklar

Musikern och pastor emeritus Cay Lennart Larsson är död. Han blev 65 år. Det beskedet fick vi oväntat i början av mars.

Annons

Cay Lennart var stockholmaren som kom till Örebro redan som 16-åring. Han utbildade sig till militärmusiker på dåvarande I3, men var också engagerad i Frälsningsarmén och dess hornmusikkår.

 "Endast döda fiskar flyter med strömmen, så när mina skolkamrater i Bandhagen antingen gick under av drogmissbruk eller klädde sig i palestinasjalar så flyttade jag in på I3 i Örebro och blev militärmusiker", skrev Cay i boken om sitt liv.

Själv lärde jag känna Cay redan i mitten av 1970-talet. Ja, lärde känna är nog för mycket sagt. Han hade en stor integritet och släppte inte många in på livet. Men vi var en kvintett med undertecknad, Björn Allbrand, Bo Altun, Tomas Jennebo och Cay som bildade det illustra sällskapet Humor & Kultur och bjöd våra vänner på små revyer och tokiga upptåg.

Cays lilla lägenhet i Mellringe blev tidigt en samlingsplats för många ungdomar. Och hans första bil, en gul Volvo Amazon. hade samma hastighet som hans liv. Det gick i hundra - minst.

Vi tappade kontakten under några år när Cay flyttade till Stockholm för studier – först på Musikhögskolan och senare när han i rekordfart läste in en teol kand och jobbade som pastor och föreståndare i en ekumenisk kyrka i Enskede och vikarierade som fängelsepräst.

 Men kamratgänget återförenades senare då och då vid ett par årliga sammankomster, och på 2000-talet möttes en del av oss på nytt i Odd Fellows Örebrologe 115 Libertas, där Cay Lennart under åren 2013–2016 var en uppskattad kaplan.

Cay Lennart var en skicklig musiker och spelade i en rad olika orkestrar och storband som Länsmusiken, Regionmusiken, Örebro symfoniorkester, Candy Stompers, Lyran och Olaus Peterikyrkans musikkår. Och under sin tid i Jazzakademien i Örebro lockade han hit profiler som Arne Domnerus och Alice Babs.

Cay Lennart hade ett stort hjärta för de som av olika anledningar hamnade på samhällets skuggsida. Men  var inte lika rädd om sin egen hälsa.

Hans ledord var "Jag genomför det andra bara drömmer om". Men det höga livstempot hade ett dyrt pris. Efter en stroke vid livets mittpunkt tvingades Cay sänka tempot rejält, och dra in på engagemangen bland de på livets skuggsida och på musikens estrader – även om han fortfarande spelade både trombon och horn i Frälsningsarmen, Whispering, Lyran och Örebro Storband när orken fanns.

Istället fick han under många år ny luft och nya vänner i Sydnärke.

Nu är hans livsresa slut, och många som han hjälpt kommer att sakna hans öppna famn.

Cay sa flera gånger att "det finns ingen orsak att känna sorg den dag jag är borta. Då är jag "befordrad till härligheten" där jag får spela med i det himmelska storbandet tillsammans med Louis Armstrong, Arne Domnerus, Alice Babs och alla andra musikutövare som lämnat det jordiska före mig".

Och så tillade han, som alltid med glimten i ögat. "Tro inte att ni slipper mig när den dagen kommer. Jag kommer att finnas i en bättre värld och väntar med tillförsikt på att ni droppar in så småningom, en i taget!"

Vila i frid, Cay. Och tack för din vänskap. Kanske ses vi nån gång ovan där ...

Håkan Bågenvik för vännerna i Firma Humor & Kultur

och Bröderna i Odd Fellowlogen 115 Libertas

Vill du skriva ett minnesord?

NA publicerar kostnadsfritt minnesord efter nyligen avlidna personer. Vi avvaktar dödsannonsen och publicerar sedan minnesordet.

Några saker att tänka på:

► En bra maxlängd är cirka 2 500 tecken, då minnesordet annars blir för texttungt. 2 500 tecken motsvarar ungefär en A4-sida text.

► Undvik att skriva i du-form, eftersom texten ju riktar sig till NA:s läsare.

► Av upphovsrättsliga skäl kan vi inte publicera utdrag ur dikter och sånger.

► Vi publicerar gärna en bild av den avlidne.

► Glöm inte dina kontaktuppgifter, om vi behöver fråga dig om något.

Om du vill mejla: [email protected]

Om du vill skicka brev: NA, Familjeredaktionen, Klostergatan 23, 701 92 Örebro.

Om du har frågor: Mejla till [email protected] eller ring 019-15 50 90.

Redaktionen kan komma att redigera insänt material.