Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne av Christina von Krusenstjerna: "Hon var den kvinnliga vän som betydde mest för mig under tonåren"

 
Minnesord i NA
Visa alla artiklar

Jag såg i NA den 24 mars en minnesannons om Christina von Krusenstjernas (före detta Magnusson) bortgång i januari. Det var hennes vänner som mindes henne.

Annons

Spontant vill även jag minnas Cickie (”Kicki”) som min vän. Vi var jämnåriga, klasskamrater och hon var även den kvinnliga vän som betydde mest för mig under tonåren.

Cickie bodde på Kjellbergsgatan 7 i Laxå, och i hennes flickrum på övervåningen hade hon en grammofon där vi spelade skivor och lyssnade på rockprogram på radion. Där uppe lärde vi känna Elvis Presley, Tommy Steele och andra idoler. Vi sjöng med på engelska, utan att veta vad orden betydde.

Det var en härlig tid: Cickie var litet mer framåt och mogen än vad jag var: hon lärde mig hur man sminkar sig och annat som gjorde att man kunde känna sig mer vuxen. Hon började gå ut och dansa på Bergfästet vid 16 års ålder, men jag vågade mig inte dit förrän jag var 18.

Det var på Bergfästet jag träffade min man, och vid 20 års ålder 1967 flyttade jag till Örebro. Och det var väl där vi förlorade kontakten.

Jag hörde att Cickie utbildat sig till damfrisör och senare även arbetade inom tandvården.

Åren gick. Maken och jag åkte genom Laxå ibland och stannade på torget och åt en glass. Vi gjorde så för att jag skulle få återse gamla miljöer och ”titta till” mitt barndomshem, Vindarnas väg 7.

Vid ett sådant tillfälle fick jag för mig att vi skulle ringa på dörren på Kjellbergsgatan 7. Cickie öppnade och välkomnade oss, givetvis oerhört förvånad över besöket, för det var en 30 år sedan vi setts. Jag kan inte säga året exakt, men hennes mamma – härliga, roliga, glada, vackra Carin – var fortfarande vid liv. Deras ljusa vardagsrum var fyllt av deras gemensamma produktion av målningar.

En gammal vän tar farväl här:

Anita Nordgren (före detta Berg)

Vill du skriva ett minnesord?

NA publicerar kostnadsfritt minnesord efter nyligen avlidna personer. Vi avvaktar dödsannonsen och publicerar sedan minnesordet.

Några saker att tänka på:

► En bra maxlängd är cirka 2 500 tecken, då minnesordet annars blir för texttungt. 2 500 tecken motsvarar ungefär en A4-sida text.

► Undvik att skriva i du-form, eftersom texten ju riktar sig till NA:s läsare.

► Av upphovsrättsliga skäl kan vi inte publicera utdrag ur dikter och sånger.

► Vi publicerar gärna en bild av den avlidne.

► Glöm inte dina kontaktuppgifter, om vi behöver fråga dig om något.

Om du vill mejla: [email protected]

Om du vill skicka brev: NA, Familjeredaktionen, Klostergatan 23, 701 92 Örebro.

Om du har frågor: Mejla till [email protected] eller ring 019-15 50 90.

Redaktionen kan komma att redigera insänt material.