Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne av Hans Bylund, Örebro: "Som universitetslärare var han mycket uppskattad"

 
Minnesord i NA
Visa alla artiklar

Vår barndomsvän, universitetslektorn Hans Bylund, Örebro, avled på långfredagen vid 75 års ålder efter en lång tids sjukdom. Hans närmaste är hustrun Siv och sönerna Jesper, Johan och Jacob med familjer samt systern Barbro.

Annons

Hanse, som han kallades, föddes och växte upp på Brännan i Härnösand.

Efter studentexamen 1961, militärtjänst och folkskollärarutbildning i hemstaden, flyttade han till Lund, där han tog fil kand-examen med nationalekonomi som huvudämne. Som universitetslektor undervisade han sedan vid Socialhögskolan och Universitetet i Örebro ända till sin pensionering.

I Lund träffade Hanse sin älskade Siv som han levde lycklig med livet ut.

Redan i skolan ägnade sig Hanse mycket åt idrott. I pojkåren var det Vargarnas IF och Södra Brännans lag i handboll, fotboll och ishockey som gällde, vilka med Hanse i spetsen var bäst i stan.

I handboll var han klippa i läroverkslaget, som gick till final i turneringen för landets läroverk, liksom i Brännans IF.

I ishockey var han tuff och hårdskjutande back i IF Älgarna.

Utförsåkning på skidor började han med redan innan det fanns skidliftar på Vårdkasberget. och han tog även skidlärarexamen. Långt upp i åren åkte han med sina söner i de svartaste av backarna i Åre och Alperna. Hans sportiga framtoning följde honom hela livet.

Hanse var mycket familjekär och vistades under många år med Siv och sönerna i fjällstugan i Handöl och i sommarstugan i Gånsvik utanför Härnösand.

Intresset för golf delade han med Siv och de gjorde många golfresor ända till för något år sedan, då Hanses hälsa började svikta. Så snart isarna lagt sig i Mellansverige åkte de skridskor med Örebro Långfärdsskridskoåkare med Hanse som färdledare. Även bridge spelade de regelbundet tillsammans i Örebridgen.

Under senare år blev familjens tillflyktsort sommarhuset i Södra Harge vid Vätterns strand, där Hanse seglade sin Stortriss i alla väder.

Hanse var en genuint vänlig och hygglig person och allmänt omtyckt. Som universitetslärare var han mycket uppskattad och skapade genom sin sociala förmåga kontakter i sin akademiska omgivning nationellt, och byggde även nätverk med universitet i USA.

Glad och positiv med ett ljust sinnelag hade han alltid ett vänligt ord över för alla. Han var vännernas vän och missade aldrig våra återkommande studentjubileer i Härnösand.

Vi sörjer och saknar djupt vår bäste vän och kommer alltid att minnas honom med glädje.

Göran Trogen och Göran Wesström

Vill du skriva ett minnesord?

NA publicerar kostnadsfritt minnesord efter nyligen avlidna personer. Vi avvaktar dödsannonsen och publicerar sedan minnesordet.

Några saker att tänka på:

► En bra maxlängd är cirka 2 500 tecken, då minnesordet annars blir för texttungt. 2 500 tecken motsvarar ungefär en A4-sida text.

► Undvik att skriva i du-form, eftersom texten ju riktar sig till NA:s läsare.

► Av upphovsrättsliga skäl kan vi inte publicera utdrag ur dikter och sånger.

► Vi publicerar gärna en bild av den avlidne.

► Glöm inte dina kontaktuppgifter, om vi behöver fråga dig om något.

Om du vill mejla: [email protected]

Om du vill skicka brev: NA, Familjeredaktionen, Klostergatan 23, 701 92 Örebro.

Om du har frågor: Mejla till [email protected] eller ring 019-15 50 90.

Redaktionen kan komma att redigera insänt material.