Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne av Olle Berglund: "Med sin milda Bergslagsdialekt förklarade han så att alla förstod"

 
Minnesord i NA
Visa alla artiklar

Annons

Som tidigare meddelats har Olle Berglund, Enebyberg, avlidit i en ålder av 93 år. Närmast sörjande är barnen Göran, Kane och Åke med familjer.

Olle föddes 1924 i Fellingsbro och växte upp på en mindre lantgård. Han tog studenten på ”Karro” i Örebro 1944, blev artillerireservofficer i Östersund och sedan agronom i Ultuna 1953. Sju år därefter licentierade Olle i växtodlingslära ”Kokärterna och markvattnet” där Leguminosernas roll för markbördigheten beskrevs.

Avhandlingen ledde till tio år med Lantbruksradion, där Olle berättade om vad som hände i lantbruket; forskning och försök, årstidernas växlingar, jord- och skogspolitik, gårdsbesök med mera. Han hade en unik förmåga att kärleksfullt närma sig naturen och de människor och näringar som förvaltar våra marker. Deras vardag och vetande förmedlades med inlevelse.

Därefter rekryterades Olle som programchef för TV 2 och 1982 blev han programdirektör för TV 1. Under dessa år, utöver administrationen, var han primus motor i 100-talet tv-dokumentärer om jord- och skogsbruk, naturvård och landsbygdsfrågor.

Olle engagerades också i jägmästarnas naturvårdsutbildning. Vem stod i urskogen Ulagapskärret på Halland Väderö i storstövlar, pekade och berättade under Skogsstudenternas sommarresa? Olle förstås!

Olle Berglunds namn kom upp för inval i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien. Han var ingen outstanding forskare även om hans lic. avhandling inte var oäven. Han var ingen myndighetsperson inom de gröna näringarna och han var ingen särklassig, aktiv bonde. Dessa var de tre normala kategorierna för inval.

- Men han är Olle Berglund, sa preses Valfrid Paulsson, vilken hade haft mycket att göra med Olle under åren.

När det gäller förståelsen för landskapet har få gjort en större insats. Han visste från barnsben, vilka krafter som format detta. Med sin vetenskapliga skolning, pedagogiska fallenhet, filmiska ådra och sin milda Bergslagsdialekt förklarade han så att alla förstod.

De vackraste landskapen, ängarna och hagarna är tillskapade av bönder och deras kreatur. De fordrar ständig skötsel för att leva vidare.

År 1992 fick Olle akademiens A W Bergstenpris, 1993 blev han hedersdoktor vid SLU och 1995 utsågs han till hedersledamot i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien.    

Åke Barklund

Lars Kardell

Peter Sylwan  

Vill du skriva ett minnesord?

NA publicerar kostnadsfritt minnesord efter nyligen avlidna personer. Vi avvaktar dödsannonsen och publicerar sedan minnesordet.

Några saker att tänka på:

► En bra maxlängd är cirka 2 500 tecken, då minnesordet annars blir för texttungt. 2 500 tecken motsvarar ungefär en A4-sida text.

► Undvik att skriva i du-form, eftersom texten ju riktar sig till NA:s läsare.

► Av upphovsrättsliga skäl kan vi inte publicera utdrag ur dikter och sånger.

► Vi publicerar gärna en bild av den avlidne.

► Glöm inte dina kontaktuppgifter, om vi behöver fråga dig om något.

Om du vill mejla: [email protected]

Om du vill skicka brev: NA, Familjeredaktionen, Klostergatan 23, 701 92 Örebro.

Om du har frågor: Mejla till [email protected] eller ring 019-15 50 90.

Redaktionen kan komma att redigera insänt material.