Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till och med en minister kan bli mamma

Papporna tar ut mer föräldraledighet. Men det går ändå trögt – väldigt trögt.
Det var först 1974 som det över huvud taget blev möjligt för pappor att vara föräldralediga.

Annons

35 år senare tar papporna ut ungefär en femtedel av tiden. Och det finns klara geografiska skillnader. Papporna i Örebro och Lindesberg tar ut mest föräldraledighet i länet. I botten ligger Laxå och Ljusnarsberg.

Jämställdhet kan lätt bli en fråga där vi pekar på någon annan. ”Just jag har ett så viktigt jobb att jag inte kan vara hemma så mycket med mina barn. Men naturligtvis är det bra om pappor är hemma mera.”

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, brukar vi säga. Och det är nog sant.

Men ibland kan vi fråga oss om vi har kommit så långt ...

För någon vecka sedan blev Birgitta Ohlsson utsedd till EU-minister. Genast fick hon höra att det nog inte var så lämplig. Kvinnliga debattörer som i andra sammanhang har stått på barrikaderna för kvinnors rättigheter, blev plötsligt upprörda över att en blivande mamma kunde bli minister.

En vanlig arbetsgivare som avskedar – eller avstår från att anställa – en kvinna som väntar barn, får räkna med att bli offentligt kölhalad. Och det med all rätt. Men när en kvinna blir minister finns det till och med ”feminister” som tycker att hon borde avstå, eftersom hon snart har ett litet barn att ta hand om.

Den manliga ministern Sten Tolgfors, som blir pappa när som helst, har inte behövt utstå samma behandling.

Psykologiskt är det viktigt att ett barn får knyta an till en vuxen. Men det behöver inte vara mamman.

Så Birgitta Ohlssons utnämning till minister blir en viktig signal till landets alla mammor och pappor. Till och med en minister kan vara förälder. Till och med en minister kan ordna så att det är möjligt att vara ledig vissa dagar och vissa veckor, för att ta hand om det viktigaste vi har.

Arbetsgivare som gnäller över att någon anställd väntar barn, borde snarare se fram emot att det finns potentiella kunder i framtiden. Det går inte ihop att å ena sidan verka för det egna företagets utveckling och å andra sidan ha en fientlig attityd till anställda som skaffar barn.

Det borde vara en självklarhet. Men det blir nog ingen självklarhet förrän männen tar ut en större andel av föräldraledigheten.