Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillgänglighetsmarsch möttes av applåder

Årets demonstration för tillgänglighet hade vuxit något till ett 40-tal deltagare.

Annons

Ledda av två trumslagarpojkar startade demonstrationen med funktionshindrade i elrullstolar och rullstolar vid Johanneskyrkan. Via Köpmangatan avslutade de marschen med ett halvt varv runt torget. När demonstranterna passerade Maestros uteservering möttes de av applåder från restaurangens lunchgäster.

Vid fontänen tog ordföranden i DHR-Kumla – Birgit Evertsson – till orda.

– Ända sedan DHR bildades 1924 har vi kämpat för att även personer med funktionshinder ska få tillgänglighet till allt som fullt rörliga har. Därför är det lite konstigt att vi än i dag demonstrerar för det som borde vara en mänsklig rättighet.

Passning till regeringen

Dessutom skickade hon en passning till regeringen som innebar att den borde se till att kommunerna får de medel som behövs för att få råd att förbättra tillgängligheten.

Efter det lämnade hon över mikrofonen till kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson (S) och oppositionsrådet Christina Örnebjär (FP).

De fick svara på frågor från demonstranterna om höga trottoarkanter, färdtjänst och Ingbritt Steens önskemål om ett asfalterat stråk över torget möttes av applåderna från meddemonstranterna.

”Öppna dörrar”

– Det är jättebra att era synpunkter kommer fram. Det är svårt för oss som inte har något funktionshinder att se problemen, svarade Lennart Eriksson.

Sedan bjöd han in demonstranterna att höra av sig till både honom och Christina Örnebjär.

– Våra dörrar står alltid öppna, det bara att ni kommer till oss med förslag om förbättringar, sade Eriksson.