Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillsammans kan vi skapa en bransch fri från fusk

Replik

... från Byggföretagen på Byggnads debattartikel i NA 12 oktober.

Den rådande coronapandemin har lamslagit stora delar av den svenska ekonomin. Som en följd av långa ledtider har byggbranschen inte drabbats lika hårt som andra. Men nu förväntas krisen slå även mot oss. Enligt vår senaste konjunkturprognos spås antalet anställda i branschen minska med 16 000 personer bara fram till årsskiftet.

Snart återupptas avtalsrörelsen mellan Byggföretagen och Byggnads. Vi har olika uppfattningar i vissa frågor. Så ska det vara eftersom vi företräder olika parter. Men i synen på osund konkurrens är vi helt överens. Det är därför vi under flera år samarbetat med Byggnads för att skapa en byggbransch fri från fusk.

Tillsammans uppmanar vi:

►Svenska myndigheter att intensifiera arbetet med att hitta aktörer som struntar i lagar och regler.

►Att beställare i alla led av byggrelaterade tjänster ställer och följer upp krav som underlättar för seriösa företag att vinna upphandlingar.

I två år har Byggföretagen och Byggnads i ett gemensamt projekt arbetat med aktörer i och omkring byggbranschen för att stävja den osunda konkurrensen. Vi har samlat företagare, upphandlare, beställare och andra runt om i Sverige för att skapa en bransch fri från fusk.

I en gemensam undersökning från våren 2019 såg vi att problem kopplat till fusk återfinns i alla led. Inte minst syns detta bland upphandlare och konsumenter som för att hålla byggkostnaderna nere ofta väljer låga priser – utan att kontrollera om rådande lagar och regler följs.

Det är dessa aktörer som försöker skapa sig fördelar genom att inte betala skatter på rätt sätt, eller genom att inte följa obligatoriska säkerhetskrav.

För att få bukt på detta krokade vi arm så sent som i början på detta år för Byggmarknadskommisionen, ett unikt initiativ som ska jobba för en långsiktigt seriös och hållbar bransch.

Med det sagt, är det viktigt att Byggnads påminner sig att lägga fokus på rätt sak. Att anklaga seriösa kollektivavtalsbundna företag som sköter sig flyttar fokus från de verkliga problemen som finns bland oseriösa aktörer som inte är bundna av våra kollektivavtal. Det är dessa aktörer som försöker skapa sig fördelar genom att inte betala skatter på rätt sätt, eller genom att inte följa obligatoriska säkerhetskrav.

Ett bra sätt att stärka kollektivavtalens genomslagskraft är att minska just förutsättningarna för de dessa skurkar. Vi tycker att Byggnads bör spendera sin energi på våra gemensamma projekt. Bara så får vi till en högre anslutningsgrad för kollektivavtal.

Nu är inte tid att stå på barrikaderna eller svartmåla byggbranschen. Nu är tid att fortsätta kroka arm för en schysst byggbransch. Det är vad både byggföretagare och byggnadsarbetare förväntar sig av oss parter.

Carin Hansdotter

bransch- och Föreningsansvarig Byggföretagen Värmland och Örebro län

Mats Åkerlind

förhandlingschef Byggföretagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel