Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio barn befaras smittade av TBC

Tio barn och tre vuxna misstänkts ha smittats av tuberkulos på förskolan Gränden i Örebro. – Men det är ingen risk att de är smittsamma, säger Hans Fredlund, smittskyddsläkare på USÖ.

För en månad sedan fick föräldrar till barn på förskolan Gränden i Varberga information om att en anställd på förskolan har tuberkulos. Några veckor senare, den 5 maj, fick alla genomgå en tuberkulinprövning. Den är en test som efter tre dagar visar om personen kan ha smittats.

– Det visade sig att tre av personalen och tio av barnen möjligen smittats, berättar Hans Fredlund.

Nu kommer alla 13 att undersökas vidare genom blodprov och röntgen av lungor på infektions- respektive barnkliniken. Det kan då visa sig att flera av dem kan behöva få förebyggande behandling mot tuberkulos.

– Det kan vara så att några kan ha smittats av den tuberkulossjuka bara dagar innan denna slutade, förklarar Hans Fredlund.

Det var när den anställda togs in för vård och fick diagnosen smittsam tuberkulos som en bakgrundskontroll gjordes av var hen vistats och vilka hen mött. Tuberkulos klassas nämligen enligt smittskyddslagen som allmänfarlig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget samt till Folkhälsomyndigheten. Tuberkulos är en smittspårningspliktig sjukdom.

– Det är ovanligt att tuberkulos smittas på en förskola. Det har bara hänt några gånger i Sverige de senaste tio åren. Det är olyckligare när så sker för barn smittas lättare i och med att man oftast är nära dem, berättar Hans Fredlund.

Varken personalen eller barnen smittar i sin tur just nu. Det är inte förrän sjukdomen bryter ut som det handlar om smitta.

– Majoriteten av de som bär på tuberkulos blir aldrig sjuka. Det handlar om hur många bakterier man fått i sig och hur frisk man är.

Går det att förhindra att tuberkulos smittas på det här viset genom att en hälsokontroll görs av anställda?

– En hälsokontroll kan visa att personen just då är frisk, men tre månader senare eller många år senare kan man sjukna. Det går inte att genom hälsokontroll förhindra smitta, svarar Hans Fredlund.

Den tuberkulossjuka får vård och mår fysiskt bra.

Tuberkulos i Sverige 2014

Under 2014 rapporterades totalt 684 nya fall av tuberkulos i Sverige varav 14 fått diagnosen i annat land och hade pågående behandling när de kom till Sverige.

Det är en fortsatt ökning jämfört med 2013 (684 resp 655) och om man ser 10 år tillbaka i tiden så har antalet fall ökat med över 50 procent (410 fall 2003). Bland personer födda i Sverige fortsätter dock fallen att minska, både till faktiskt antal och andel av totalantalet fall som de nu utgör endast 8 procent av.

Antalet fall bland barn 0-9 år var 19 under 2014 att jämföra med 22 fall under 2013. Av dessa är sex födda i Sverige men alla utom en har föräldrar ifrån andra länder. Det barnet upptäcktes vid smittspårning runt smittsam farförälder. De flesta fall bland barn har diagnostiserats i samband med miljöundersökning kring sjuka familjemedlemmar eller bekanta.