Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio tysta minuter inleder matchen

ÖSK–AIK, stormatch på Behrn arena i kväll.
Då blir det knäpptyst. I varje fall i tio minuter.
– Vi vill visa hur dålig stämning det blir utan supportrar, säger Kristoffer Lundell, ordförande i Örebro tifo.

Det är Positiv läktarkultur, en sammanslutning av 33 supporterföreningar till svenska fotbolls- och ishockeyföreningar, som står bakom den manifestation som bland annat kommer att genomföras under matchen mellan Örebro SK och AIK.

Alla supportrar på arenan, både hemma- och bortafansen, ska vara knäpptysta under matchens tio första minuter. Detta för att protestera mot en hel rad saker och för att visa supportrarnas betydelse för inramningen på fotbollsmatcher.

– Vi vill få till en attitydförändring hos i första hand allmänheten, i andra hand media och i slutändan även hos politiker och hos Svenska Fotbollförbundet, säger Kristoffer Lundell.

Lundell är ordförande i Örebro Tifo, som liksom Kubanerna står bakom Positiv Läktarkultur.

”Orimlig exponering”Protesten vänder sig mot allt från inkastade föremål och läktarvåld till det sammanslutningen kallar för ”snedvriden medierapportering”. Bland annat vänder de sig mot skriverierna om sommarens tre avbrutna matcher i allsvenskan, och hur den påverkat fotbollsförbundet och politiker.

”Vi får inte låta en orimlig medial exponering beskriva sällsynta läktarincidenter som om dessa vore ett präglande inslag i svensk fotboll”, står det bland annat på hemsidan.

– Man löser inte problemet med alla incidenter med hårdare lagar och regler utan med ändrade attityder. Jag tror och hoppas att det här kommer få stort genomslag, säger Lundell.

Tyst även mot Göteborg

Han inser dock att manifestationen riskerar att få motsatt effekt, med mer negativ medierapportering.

– Den risken finns naturligtvis. Därför måste vi vara väldigt tydliga med att fokuset inte ligger på de tio tysta minuterna utan på att man ska märka skillnaden. När vi väl sätter igång ska vi stötta laget till 110 procent under resten av matchen. Det är det som är den viktigaste delen av protesten.

Manifestationen genomförs av alla anslutna supporterföreningar under omgång 24 och 25 av allsvenskan och superettan, vilket innebär att ÖSK:s supportrar kommer att genomföra samma aktion även i hemmamatchen mot IFK Göteborg på söndag.