Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tips till den som säljer

Har du bestämt dig för att sälja din bostadsrätt? Här är Titti Öhrns tips till dig:

Annons

º Ska du anlita en fastighetsmäklare eller inte? Svar ja! Även om du är väldigt insatt själv är det svårt att vara objektiv med sitt eget hem. Dessutom ger det ett mer seriöst intryck. Mäklaren har koll på branschen och vet till exempel om du borde lägga pengar på att stajla eller renovera lägenheten innan fotografering och visning.

º Innan du bestämmer dig för vilken mäklare du ska välja: Bjud hem flera olika, låt dem värdera bostadsrätten och skaffa dig ett intryck genom att ställa frågor.

º Mäklarfirmor har ofta ett färdigt koncept att erbjuda. Hur ser det ut? Går det att förhandla om det enligt dina önskemål?

º Fråga om tidsplan och marknadsföring, om vad som händer om man inte säljer efter första budgivningen och om hur budgivningen fungerar.

º Ta referenser från tidigare försäljningar. Försök att hitta tidigare säljare och fråga vad de har tyckt om mäklaren.

º Det vanligaste är att mäklaren tar procent av köpeskillingen, men vissa tar fasta avgifter. Ta reda på hur det fungerar och om det går att förhandla.

º Är du inte nöjd med den tjänst du köpt av mäklaren kan du reklamera den. Först lämnar du in reklamationen till mäklaren och kommer ni inte överens får allmänna reklamationsnämnden eller fastighetsmarknadens reklamationsnämnd pröva ärendet.

º Alla fastighetsmäklare måste vara registrerade hos den statliga tillsynsmyndigheten fastighetsmäklarnämnden. Om du är osäker på en fastighetsmäklare kan du ringa dit och fråga om den är registrerad. Hos fastighetsmäklarnämnden kan man också kolla om mäklare har fått några varningar – och varför.