Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tisarvattnet: Ett bevattningsförbud närmar sig allt mer i Kumla och Hallsberg

 
Extrema torkan 2018
Visa alla artiklar

Vattnet i Tisaren fortsätter sjunka. Den senaste veckan har vattennivån sjunkit 3 centimeter, och ett bevattningsförbud ser ut att närma sig allt mer.

Varje fredag lägger ansvariga för vattenförsörjningen i Hallsberg och Kumla upp det senaste mätresultatet från Tisaren. Dagens bud om vattennivån: 99,56 meter över havet. Det innebär att nivån under den senaste veckan har sänkts med 3 centimeter.

De senaste veckorna har Tisaren sjunkit med 5 centimeter per vecka, så avsänkningen är såtillvida något mindre nu. Samtidigt säger SMHI:s senaste prognos torrt och mycket varmt väder minst tio dagar till.

"Vi kan med andra ord säga att vattennivåerna i Tisaren kommer fortsätta sjunka. Vi kommer tyvärr närmare ett bevattningsförbud för varje dag. Även om det skulle bli svalare och det kommer regn, kommer det att dröja tills nivåerna i Tisaren börja stiga igen", skriver ansvariga på kommunernas hemsidor.

Kommuninvånarna uppmanas även att vara fortsatt sparsamma med dricksvattenförbrukningen.

Ett bevattningsförbud införs när Tisarens nivå är nere på 99,4 meter över havet.