Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiveds handel drivs vidare

Tiveds handel får efter nyår en ny ägare och drivs vidare. En lanthandel efterfrågas på många små orter.

Vid landsvägen visar en skylt vägen till lanthandeln Tiveds handel. I en röd stuga utefter Sanneruds bygata ligger lanthandeln som har funnits sedan 1921. Enligt ortsbor är affären en mötesplats för många boende i Tivedsbygden.

När nuvarande ägaren Paul Särnholm skrev på sin facebooksida att han skulle sälja butiken var det många som hörde av sig och var oroliga för att affären skulle stänga. Nu står det klart att lanthandeln inte kommer att stänga. Finnerödjabon Mikael Wallin, som i dag driver jourbutiken ”Wallins bod” i Finnerödja, kommer att driva Tiveds handel vidare från och med den 1 januari 2015.

– Butiken kommer att bli ännu mer lantlig och vi kommer utöka sortimentet. Vi kommer att satsa på utkörning varor och utökad service, säger Mikael Wallin och berättar att eftersom han tar över butiken i Tived så kommer ”Wallins bod” i Finnerödja att stängas.

Mikael Wallin berättar att han fick idén om att ta över Tiveds handel när Paul Särnholm berättade att han skulle sluta med verksamheten.

– Det går ju inte. Det har alltid funnits en tanke på att utöka Wallins bod. Det här alternativet är nära tanken, säger Mikael Wallin.

Det är ännu oklart om det blir fler arbetstillfällen i butiken i Tived, men på sikt hoppas Mikael Wallin att det blir mer sysselsättning och fler arbetstillfällen.

Paul Särnholm, som drivit lanthandeln i nio år, kommer att fortsätta arbeta med sin cateringverksamhet.

– Jag kommer även att stå på marknader och sälja rökt kött, säger Paul Särnholm och påpekar att anledningen till att han slutar med butiksdelen är för att butiken och cateringverksamheten tillsammans tog för mycket tid.

Enligt organisationen ”Hela Sverige ska leva” så gjordes en undersökning förra året om lanthandeln i Sverige. Undersökningen visade att det då fanns cirka 1000 lanthandlare i Sverige. I Örebro län fanns det då nio stycken lanthandlare.

I organisationen ”Hela Sverige ska leva” finns ett länsbygderåd i Örebro län. Länsbygderådet arbetar med olika projekt för att landsbygden ska leva.

I olika utvecklingsplaner som gjorts av byalag och föreningar, står det att flera orter på landsbygden bland annat önskar en lanthandel eller en servicepunkt.

– Vi försöker påverka politiker för att de ska ge bidrag till lanthandeln. Via länsstyrelsen kan lanthandlare få investeringsbidrag för att kunna starta och förbättra lanthandeln. Många lanthandlare går på knäna och arbetar många timmar, säger Kent Kaufeldt, ordförande i Länsbygderådet i Örebro län.

Kent Kaufeldt berättar att Länsbygderådet även arbetar för att hjälpa handlare och byalag för att få till servicepunkter på små orter.