Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjänstevapen på vift under kravaller

En polisman tappade bort sin tjänstepistol under kravallerna i centrala Örebro i samband med lördagens fotbollsmatch mellan ÖSK och MFF.

Stortorget i Örebro såg på lördagen ut som ett slagfält. Och bland rök, bengaliska eldar, krossade flaskor och bråkandes supportrar låg på marken - en polispistol. Örebropolisen har upprättat en anmälan kring incidenten med det borttappade tjänstevapnet.

- Det pågår en utredning om att ett tjänstevapen inte har stått under en polismans kontroll, säger Örebropolisens presstalesman, Torbjörn Carlson.

- Utredningen får visa om någon har brustit i ansvar. Jag ska också tillägga att tjänstevapnet inte saknas. Det handlar om en begränsad tid som det inte stod under tjänstemannens kontroll.

Flera samstämmiga uppgifter till NA säger att en pistol låg på cykelvägen på Stortorget, och att en ÖSK-supporter hittade den och lämnade pistolen till en polis, stämmer det?

- Jag kan inte bekräfta det för jag vet ännu inte hur det hela har gått till. Vi får vänta på utredningen, säger Torbjörn Carlson.

Utredningen kommer troligtvis att skötas av polisens internutredning i Västerås som är den enhet som har ansvar för den här typen av fall i Örebroregionen.

Det var när Malmö FF:s fotbollsfans kom till Örebro i lördags, som det uppstod bråk på flera platser i centrala Örebro. De värsta oroligheterna utspelade sig på Stortorget och i Oskarsparken. Polisen var på plats men lyckades inte hålla i sär de två lagens supportrar. Insatsledaren Magnus Fridlund har i NA förklarat polisens misslyckande med att det var alldeles för få polismän i tjänst under matchdagen.

Två förda till sjukhus

Förutom anmälningen kring tjänstevapnet har en hel del skadegörelse anmälts i efterdyningarna av bråken. Utöver det har polisen dessutom två anmälningar av misshandel. En 20-årig örebroare slogs ner på Mogatan mellan Oskarsparken och Behrn arena och fick föras till USÖ med ett blödande jack i bakhuvudet. På Stortorget fick en annan örebroare en flaska kastad i ansiktet och fick även han föras till sjukhus.