Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjuv stack med bina – flera bistölder i länet

De senaste åren har biodling blivit allt mer populärt. Men nu har även tjuvar slagit sig in i honungsbranschen. De senaste veckorna ska två bistölder ha skett i länet.

Inom en två veckorsperiod har Örebro läns biodlardistrikt märkt två stölder i länet med liknande tillvägagångssätt.

– Det är någon eller några som åker runt och stjäl bin och yngelrum. Min gissning är att de gör det här i stället för att köpa egna samhällen, säger Johan Ingjald, ledamot i föreningen.

Bitjuvarna ska ha tagit så kallade yngelrum i biodlingen– alltså den plats där bidrottningen lägger sina ägg. En av dem som blivit utsatta för den fräcka bistölden är ordförande för Örebro biodlardistrikt, Agneta Nåresjö. Det var när hon skulle sälja av två av sina bisamhällen som hon upptäckte stölden.

– Den nedre lådan var helt tom. Det är ett fiffigt sätt att stjäla bin på för det ser ut precis som vanligt på utsidan. Det var en ren tillfällighet att jag skulle sälja av dem och det var då vi upptäckte det, säger hon.

Som ordförande ha r Agneta Nåresjökontakt med flera biodlare i länet och enligt henne är det flera som har blivit av med bin genom åren.

– Ett samhälle vid den här tiden på året går på runt 2000 kronor och på våren runt 3000 kronor. Det är inte ovanligt att bin stjäls. Men jag tror att det måste vara någon som kan bin som gör det här. Det är inga nybörjare, säger hon.

Nu vill hon även varna andra biodlare i länet.

– Jag tycker att biodlare ska vara uppmärksamma på att bistölder kan gå till på många olika sätt. Antingen stjäl man drottningen, som bara den är värd runt 600 kronor, eller så tar man delar av samhället eller hela samhället, säger hon.

Det som hon tycker är värst är att bitjuvarna riskerar att sprida smitta när de flyttar bina.

– Nu var mina bin besiktade och friska. Men det är inte tillåtet att flytta bin över församlingsgränserna utan besiktning. För då riskerar man att sprida vidare sjukdomar som amerikansk yngelröta, säger Agneta Nåresjö.

Amerikansk yngelröta är en smittsam och besvärlig bisjukdom enligt Jordbruksverket. Men andelen sjuka bisamhällen har gått ner i Sverige sedan mitten av 1970-talet då det sedan dess är tvång på att förstöra sjuka samhällen.

– Att veta att ens bin är friska är en stor skyldighet man har som biodlare. Men tjuvarna har ingen aning om bina är friska eller inte, säger Agneta Nåresjö.