Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tog EM-medalj: "Hade jag inte ens vågat hoppas på"

EM-debut i söndags. I dag tog Örebroorienteraren Martin Regborn, 24, medalj efter karriärens bästa lopp.

Martin Regborn hade aldrig tidigare fått chansen att springa något annat än sprint på ett internationellt mästeskap.

Men när han på tisdagen fick göra skogsdebut i långdistansen vid EM i tjeckiska Jesenik slog han till med medalj på en gång.

– Jag märkte när jag analyserade kvalet i går att jag hängde med bra och jag har känt mig pigg i kroppen. Jag har verkligen sett till att ta en sträcka i taget och jobba mig igenom den här tuffa banan. Men att det skulle kunna räcka så långt som till ett brons hade jag inte ens vågat hoppas på, säger Örebroorienteraren till Svenska orienteringsförbundets hemsida, och fortsätter:

– Jag har bara gjort några mindre misstag, men de har inte kostat så mycket tid. Det viktigaste på en sån här bana har varit att ta bra vägval och det har jag gjort hela vägen.

Reborn, som tävlar för Örebroklubben Hagaby Goif, var med i toppen under hela det drygt 90 minuter långa loppet. Vid de första mellantiderna låg han fyra, men avancerade under den sista tredjedelen till tredje plats.

Schweiziske Daniel Hubmann, sexfaldig världsmästare, tog guldet 1.22 före normmanenn Magne Dæhli och 2.08 före Regborn – som i sin tur bara var två sekunder före fjärdeplacerade norrmannen Carl Godager Kaas.

Fredrik Bakkman och Markus Millegård blev näst respektive tredje bästa svenskar, på sjätte och 19:e plats.

Regborns brons är den första individuella mästerskapsmedaljen för en länslöpare sedan Marlena Ehn (då Jansson) tog VM-brons i kortdistans 1995. Hallsbergsorienteraren Lilian Forsgren tog dock EM-silver i stafett för två år sedan.

Direkt efter att det stod klart att medaljen var i hamn strömmade gratulationerna in på sociala medier. "Supergrattis", skrev exilörebroaren och landslagslöparen Maria Magnusson på Twitter. "Kilsbergspower, grattis Regborn!" skrev Garphyttans Filip Dahlgren som valde att stå över EM på grund av sjukdom. Och Regborns löpcoach Mikael Kroon jublade: "Fy fan vad gött! Hårt arbete i gruvan ger metall runt halsen."

Tisarens Josefins Tjernlund slutade på 44:e plats i damernas tävling, 17.20 bakom segrande landslagskompisen Tove Alexandersson.

Läs mycket mer i onsdagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!