Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tog SM-silver – var nära slå OS-skrinnaren

Före David Andersson i 600 meter – Adam Axelsson tog ett silver med mersmak över 1 000 meter i skridsko-SM i Göteborg.

När sprint-SM i skridsko inleddes i Göteborg på lördagen var det nära att publiken på Ruddalen fick se en praktskräll direkt.

Kumlatalangen Adam Axelsson, 19, ledde över David Andersson, som körde OS i Sotji och var EM-tvåa på 500 meter förra säsongen, efter 600 meter i SM-loppet över 1 000 meter.

– Han såg lite trött ut i början, men hade krafter kvar på slutet och la i en extra växel. Men jag är nöjd med att jag var före så långt, det hade jag aldrig trott inför loppet, säger Axelsson.

I mål skiljde 0,59 sekunder till Anderssons fördel, och Vänersnässonen som liksom Axelsson tävlar för Örebroklubben SK Winner tog därmed säsongens tredje SM-guld av fem möjliga (gulden på 5 000 och 10 000 meter på allround-SM vann Trollhättans Nils van der Poel).

Men Axelsson tog silvret med nästan tre sekunders marginal bak till trean, David Karlingsjö, Trollhättan.

Över 500 meter, som läggs ihop med söndagens 500-meterslopp innan SM-medaljerna delas ut, var Andersson 0,24 sekunder före Axelsson.

– Jag hade första ytter och försökte jaga ikapp honom på växlingssidan. Men han höll undan och i mål skiljde sådär fyra meter.

I sammandraget, där lördagens lopp läggs till söndagens på samma distanser, leder Andersson med 0,535 poäng i halvtid.

– Jag ska försöka ge honom en match, framför allt på 500 meter där det bara skiljer 0,24 sekunder. Jag tyckte han såg sliten ut i dag, så inget är omöjligt, säger Axelsson.

– Det här var bland de bättre tävlingarna jag gjort den här säsongen, både tekniskt och fysiskt, allts satt bra.