Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tog VM-brons 2014 – i kväll blev Fjugestaföraren bäste svensk i comebacken när VM-finalen avgjordes i Lidköping

2014 tog Magnus Thor från Fjugesta junior-VM-brons i superenduro.
När årets VM-final avgjordes i Lidköping på påskaftonskvällen gjorde han comeback – och blev bäste svensk i alla tre finalheaten, med en sjundeplats som bästa resultat.

Annons

Magnus Thor, 24, spåddes en lysande framtid när han 2014 klev upp på pallen i junior-VM i superenduro, alltså enduro inomhus, i motocrosslika heat. Men seniorkarriären har blivit betydligt tuffare för Fjugestaföraren, som framför allt gjort bra resultat i extremtävlingar som Battle of Vikings.

Men fyra år efter bronset var Thor på lördagen tillbaka i VM-serien – men nu i seniorklassen – när den för första gången intog Sverige. Inne i Sparbanken Lidköping arena, alltså bandyhallen i Lidköping, gjorde han comeback och körde mot den yppersta världseliten i säsongens sista VM-deltävling. Och trots att både trialesset Eddie Karlsson och John Nyström, som gjort flera inhopp i superenduro-VM de senaste åren, fanns med på startlinjen blev Thor bäste svensk både i kvalet och i samtliga tre finalheat.

I heat ett och tre höll Thor sin elfteplats från kvalet hela vägen till målflagg, och i det andra heatet, med omvänd startordning, blev han sjua från fjärde startposition.

Därmed körde Thor in totalt 15 poäng vilket gjode honom till elva i deltävlingen och 15:e i årets VM-serie trots att det här var den första och enda av de fem VM-deltävlingarna som han körde.

Britten Billy Bolt vann VM-deltävlingen efter två heatsegrar och en andraplats, och passerade därmed polske legendaren Taddy Blazusiak (sex raka VM-guld 2010–2015) i kampen om VM-silvret. Men åt överlägsne VM-ledaren Cody Webb gick inget att göra – trots att han i heaten placerade sig på fjärde, tredje respektive sjätte plats höll han undan och tog VM-guldet 14 poäng före Bolt efter att tidigare under säsongen ha varit i särklass.

Senast en svensk tog VM-medalj i seniorklassen i superenduro var Karlskogaföraren Joakim Ljunggren, som tog VM-brons 2012 vilket tillsammans med hans VM-silver utomhus samma år gjorde att han tilldelades NA:s guldklocka för det året.