Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tolv år för Almbymordet

Den 54-årige man som åtalades för mordet på sin bäste vän är skyldig.
Det slog Örebro tingsrätt fast på fredagen. Han döms nu till tolv års fängelse.

Annons

Det var på kvällen den 19 september 2009 som en 62-årige man höggs ihjäl av 54-åringen. Männen, som var bästa vänner sedan nära 30 år tillbaka, hade festat tillsammans under dagen och kvällen i 54-åringens lägenhet i Almby i Örebro.

En tredje man hade lämnat festen vid 20-tiden. Vad som hände sedan är inte klart, men männen blev rejält berusade och började bråka med varandra.

Vid 22-tiden hörde flera grannar dunsar, skrik med mera från lägenheten.

En granne larmade sedan polisen efter att den helt nedblodade 54-åringen ringt på hans dörr och sagt ”ring polisen för nu är det mord”.

Poliserna och ambulanspersonalen möttes av 54-åringen i trapphuset. Inne i lägenhetens kök låg 62-åringen dödligt skadad. Mannen visade svaga livstecken när han fördes till USÖ, men dog strax efter midnatt.

54-åringen har hela tiden hävdat att han inte har något minne av vad som hände den här kvällen. Att han var kraftigt berusad är helt klart. En rättsläkare beräknade att han hade runt tre promille i blodet.

Hans advokat förklarade under rättegången att 54-åringen kan ha handlat i självförsvar. Små skärsår i ansiktet på 54-åringen kunde tyda på att han låg under 62-åringen och att de slogs om kniven.

Tingsrätten avfärdar inte självförsvarsteorin. Det kan mycket väl ha varit så att 54-åringen angreps av sin kompis, och att angreppet kan ha skett med kniv.

Men även om det gick till på det sättet kan det inte motivera det våld som användes. 62-åringen fick tre djupa knivhugg mot olika delar av överkroppen. Knivhuggen delades inte ut på en gång, varför 54-åringen borde haft tid till eftertanke. Nu rör det sig i stället om ett uppsåtligt dödande, skriver tingsrätten i sin dom.

Domstolen pekar också på att det tog förhållandevis lång tid innan 54-åringen kallade på hjälp.

Han döms till tolv års fängelse för mord, vilket betyder att tingsrätten i stort sett gick på åklagarens linje.