Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomer: Erfarenheten visar att kontanter behövs

Artikel 4 av 5
Kontantupproret
Visa alla artiklar

Svar till Stina Storm 24 juni

Som representanter för Sveriges knallar och torghandlare vill Tomer ge sig in i debatten om Marknadsafton i Örebro. När det gäller moms på platshyror låter vi vår pensionerade ombudsman Stig Wiklund utreda vidare, men vill tillägga följande:

Det vanliga är att markhyran är momsfri, men moms läggs på kringtjänster, till exempel el. Hindersmässan i Örebro har ingen moms på platshyran. Naturligtvis vill Stina Storm ha moms på platshyran, då kan hon kvitta den ingående momsen.

Angående förtalet av knallarna som grupp, avvaktar vi och ser om det blir en polisanmälan. Men vi känner oss på kårens vägnar oerhört förolämpade.

Men det är främst kontantförbudsfrågan vi vill ta upp.

Säkerhetsargumentet är tunt. Skulle rånrisken vara större för knallen, än för den bofasta handlaren Benkes Gatukök bredvid?

Vi är sedan länge med i Kontantupproret. Det är för att vi som ambulerande handlare har erfarenhet av de digitala betalningssystemens brister, speciellt på landsbygden. Både korthantering och swish kan ligga nere på grund av brist på täckning, överbelastning eller kyla. Det visar att kontanter behövs.

Säkerhetsargumentet är tunt. Skulle rånrisken vara större för knallen, än för den bofasta handlaren Benkes Gatukök bredvid?

Om ficktjuvar slår till, stjäl de väl hela plånboken med både kort och kontanter, inklusive korten med blippfunktion, där ingen kod krävs för köp upp till 200 kronor?

Alltså lika stor risk.

De arrangemang i Sverige som är kontantfria är till exempel festivaler som Peace & Love, Way Out West, Karlslundsfestivalen och Bråvallafestivalen. Det de har gemensamt är att de är inhägnade och besökarna betalar entré.

Då är det inte allmän plats som i Örebros innerstad.

Att Benkes Gatukök får ta emot kontanter, men inte knallen som står bredvid, är helt klart konkurrensbegränsande.

Stina Storm rekommenderas gå med i Marknadsarrangörers Förening för att få nödvändig information vilka regler som gäller och inte runda lagar och bestämmelser.

Kommer Stina Storm försöka göra verklighet av sin Marknadsafton med kontantförbud 2020, kommer Tomer polisanmäla det för brott mot Konkurrenslagen.

För att likt Stig Wiklunds avsluta med ett talesätt hälsar vi – Sår man vind, får man skörda Storm!

Guido Carinci

Ordförande

Torg och Marknadshandlarnas

Ekonomiska Riksförening (Tomer)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel