Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomma lägenheter blir bostäder åt asylsökande

Snart kommer 100 asylsökande till Laxå kommun och 30 till Hallsbergs kommun.

Migrationsverket i Örebro har kommit överens med bostadsbolaget Hallbo om att hyra åtta tomma lägenheter i Vretstorp till asylsökande. Samt att hyra 20 stycken av Laxåhems tomma lägenheter – 17 i Laxå tätort och tre i Hasselfors.

– Vi har kollat med alla kommuner i upptagningsområdet vilka som har tomma lägenheter, säger Tolle Furegård, chef på Migrationsverket i Örebro.

Möbler på måndag

Hyreskontrakten började gälla i torsdags, den 1 december, och är vanliga hyreskontrakt med tre månaders uppsägningstid.

På måndag anländer sängar och diverse andra saker som behövs för att göra lägenheterna beboeliga. Därefter påbörjas inflyttningen.

– Vi kommer bland annat att avlasta Gärdshyttan eftersom vi inte vill ha barn på det boendet.

De asylsökande kommer från hela världen. Hur ska kommunerna kunna lägga upp barnens skolundervisning?

– Det går faktiskt riktigt bra. I början är det mycket fingerspråk. Någon kan ofta lite språk, engelska och tyska. Och siffror och räkna är internationellt.

De asylsökande kommer att sköta sina hushåll själva med handling, matlagning, tvätt och städning.

– Man lever sitt eget liv utan kontroll eller inblandning av myndigheter. Nu för tiden bor man inte på förläggning, utan det är ett fritt boende där de kan röra sig fritt i landet, förklarar Furegård.

Ensamstående vuxna asylsökande får 71 kronor per dag och de som delar hushåll får 61 kronor per dag, även barn får en liten slant, berättar han.

– Pengarna räcker faktiskt förvånansvärt bra. Många sparar till och med, men hur det går till vet jag inte.

Det kommer inte att anordnas någon sysselsättning för de asylsökande i Laxå och Hallsbergs kommuner.

– De får lite information om Sverige, men först och främst ska de acklimatisera sig i vårt land. Det är en lång väntan helt enkelt.

Kortare väntan

Furegård berättar att väntetiden för besked om uppehållstillstånd dock har kortats betydligt. Tidigare var det inte ovanligt att den asylsökande fick vänta i ett år. Nu ligger snittet på tre månader.

Eftersom Laxå kommun har haft en flyktingmottagning tidigare finns det en stor kunskapsbank och kompetens på området i Laxå, konstaterar Furegård.

– Vi är jättenöjda med det här samarbetet.